Saborski odbor podržao Jelenića

Novi glavni državni odvjetnik: Pričaju da predmete držimo u ladicama, a mi toliko ladica nemamo

Gabrijela Galić

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

"Što se tiče paradigme, ne samo lokalni šerifi nego i tolerancija prema bilo kojoj korupciji, od lokalne do državne razine, za DORH nije prihvatljiva", poručio je. Dodao je kako DORH nije prestao raditi na predmetima ratnog profiterstva i privatizacije.



ZAGREB Odbor za pravosuđe  je jednoglasno podržao prijedlog Vlade da se za novog glavnog državnog odvjetnika izabere Dražena Jelenića.


Za njega su ruku podigli i SDP-ovi zastupnici – predsjednik Odbora Orsat Miljenić i član Peđa Grbin – iako je vodstvo stranke najavilo da će njeni zastupnici biti suzdržani.


Kako se može neslužbeno doznati, vodstvo stranke dopustilo im je ovako se izjasniti zbog toga jer su zajedno s Jelenićem radili u Državnom odvjetničkom vijeću i smatraju da je on dobar izbor.




Ni sam SDP nema ništa osobno protiv Jelenića, ali će biti suzdržani prilikom glasovanja zbog toga jer nisu zadovoljni načinom izbora, odnosno time da se sve radilo u zadnji čas zbog toga jer su unutar HDZ-a trajale dugotrajne konzultacije oko imena novog glavnog državnog odvjetnika.


Jelenić će i formalno stupiti na dužnost nakon što njegovo imenovanje bude izglasano na sutrašnjoj plenarnoj sjednici Sabora.


Sam je Jelenić na sjednici rekao da rad na predmetima korupcije i dalje ostaje prioritet DORH-a, kao što će to biti i slučajevi  organiziranog kriminala i ratnih zločina.


– Svjestan sam percepcije javnosti o radu DORH-a, o čemu imam svoje mišljenje, ali treba voditi računa o njoj. Stvara dojam da prijave stoje u ladicama, a mi toliko ladica nemamo. Namjera mi je revitalizirati odnos DORH i kriminalističke policije, te ojačati županijska Državna odvjetništva koji su kičma državnoodvjetničkog sustava, rekao je Jelenić. Govoreći o sebi rekao je da je on “dijete Državnog odvjetništva”, te da “cijeli radni vijek uči od starijih kolega, a zadnji s kojim je radio je Dinko Cvitan”.


–  Njemu s obzirom na iskustvo treba dati pravo mjesto i zadaće, rekao je Jelenić. 


Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naglasio je da imenovanje Jelenića “nije akt neprijateljstva prema dosadašnjem glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu koji ostaje u sustavu kao zamjenik glavnog državnog odvjetnika”.


Jelenić je rekao da na njega u njegovom radu nikad nije bilo političkih pritisaka, te naglasio da “DORH ne kalkulira s ljudima i vremenima”.


– To što se neki postupci povezuju s političkim zbivanjima, to se ne može izbjeći. Iduće godine su europski izbori, bili su lokalni izbori, stalno se nešto u političkom životu događa, i da se time bavimo ne bismo imali vremena nekoga optužiti, rekao je Jelenić. Dodao je da će “Cvitanova paradigma” da će se lokalna samouprava osloboditi lokalnih šerifa “biti dodatno osnažena”


– Ne samo lokalni šerifi nego i tolerancija prema bilo kojoj korupciji, od lokalne do državne razine, za DORH nije prihvatljiva. DORH nije prestao raditi na predmetima ratnog profiterstva i privatizacije, rekao je Jelenić.


Govoreći o procesuiranju ratnih zločina Jelenić je naglasio da “bez sinergije svih koji mogu prikupljati dokaze i podatke, od tajnih službi, policije i DORH-a i u konstruktivnoj suradnji s kolegama iz Srbije i BiH, nema kvalitetnog rada”.


– Znam da se, gdje god je moguće, osiguravaju dokazi i tamo gdje nemamo poznate počinitelje. Kada naiđemo na svjedoka koji može relevantno govoriti, traži se njegovo ispitivanje u svojstvu svjedoka i priprema se spis za trenutak kada će policija otkriti počinitelja, rekao je Jelenić.


Dodao je da je vezano za Oluju od 3.500 procesuiranih osoba DORH revidirao i odustao od velikog broja postupaka tako da je ova brojka danas puno manja.


Tijekom plenarne saborske rasprave koja je kasnije uslijedila Branimir Glavaš (HDSSB) rekao je da ima dokument Monistarstva obrane Republike Srbije koji dokazuje da je aktualni zamjenik Osječkog županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević u jesen 1991.  sudjelovao u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.


Peđa Grbin (SDP) optužio je Glavaša da želi difamirati Kraljevića koji je bio tužitelj u postupku koji se protiv njega vodio u kojem je bio optužen za ratne zločine.


Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade da Jelenić “ima sve potrebno iskustvo za obavljanje te funkcije”.


– Riječ je o iskusnom aktualnom prvom zamjeniku glavnoga državnog odvjetnika i predsjedniku DSV-a. Riječ je o kvalitetnom kandidatu, koji ima i profesionalni i ljudski integritet i koji će posao obavljati savjesno, u skladu sa zakonom, nepristrano te tako jačati povjerenje u pravosudne institucije, rekao je Plenković.


On od DORH-a očekuje da i dalje bude važna i neovisna pravosudna institucija s iskusnim državnim odvjetnikom na čelu. Aktualnom glavnom državnom  odvjetniku  Dinku Cvitanu zahvalio je na radu u protekle četiri godine te, kako je rekao, na postignućima i suradnji koju su imali.