Problemi se gomilaju

Niz događaja prošlog tjedna ozbiljno je uzdrmao Vladu

Zdenko Duka

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Curenje iskaza Martine Dalić i Ramljaka o Agrokoru, »rat« ministra Kujundžića premijer tumači zavjerom, a stigli su i štrajkovi »3. maja« i Uljanika zbog plaća i beznadne situacije



Štrajk zbog neisplate plaće i gotovo beznadna situacija u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, curenje iskaza koje su DORH-u dali bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, bivši povjerenik Agrokora Ante Ramljak i Zoran Besak, a koji kompromitiraju ministra Zdravka Marića ali i premijera Plenkovića, te smrt 22-godišnjeg Mattea Ružića u Zaprešiću koja se predbacuje slaboj organizaciji Hitne pomoći i ministru Milivoju Kujundžiću posljednjih dana drmaju Vladu.


Uznemireni Plenković tumači to izvjesnom zavjerom u koju su uključeni i novinari. Jer, na pitanje novinara je li sve bilo transparentno oko Agrokora, odgovara: »Ako hoćete igrati igru nekih strančica koje više sliče na klaune nego stranke, vi se igrajte, ja za to nemam vremena…Morate znati da je ovo sve na prvi radni dan Vlade politički orkestrirano i oko ministra Kujundžića, Uljanika i ovo recikliranje tema. Ja se tome suprotstavljam. Sve su to passe teme, to je dio političke borbe.«

Novinari rade svoj posao, njihov je posao pitati, pa i ono što Plenković ili Zdravko Marić ne bi željeli. Trenutačno su novinari jači od strančica koje liče na klaunove i oni igraju svoju igru, a ta bi igra trebala biti i uglavnom jest »igra« javnosti koja, ako je zemlja demokratska, ima pravo biti informirana i kritički prosuđivati o svemu što se događa.


Moglo bi prekipjeti


Kad spominje klaunske strančice, Plenković »pili naopako«. Jer, zna on da mu je glavna opasnost »njegova« HDZ-ovska, te izvanparlamentarna desnica koja se valja ulicama, katkad u referendumskim inicijativama, marševima za život ili pak na proustaškim Thompsonovim koncertima. Ali, i gore spomenutoj javnosti moglo bi prekipjeti vječito stajanje na mjestu i odsutnost odlučnih političkih i ekonomskih poteza. Brodogradilišta su privatna i Vlada, odnosno porezni obveznici, prema pravilima EU-a ne smiju više ulijevati novac u brodogradilišta. U početnih četiri i pol godine od ulaska u EU, u tom prijelaznom razdoblju, sve do početka 2018., država je i dalje nastavila novčano subvencionirati brodogradilišta, ali sada je tome kraj.




Ne radi se o tome kako osigurati jednu, dvije ili tri iduće plaće za radnike Uljanika i »3. maja«, nego o budućnosti, o tome ima li rješenja za opstanak, i za kakav opstanak. U tržišnoj privredi, pa i kad je nekad svjetski jaka hrvatska brodogradnja u pitanju, ono što ne može opstati mora se radikalno promijeniti, restrukturirati – ili će propasti. Vlada je Bruxellesu predložila plan restrukturiranja na koji nema još odgovora. Pokušava angažirati tzv. strateške partnere, ako ih uopće ima.


Danko Končar koji je slovio i slovi kao mogući partner, već je posudio 12,5 milijuna eura, ali do daljnjeg ne ulazi u Uljanik. Poslije sastanka u Vladi u četvrtak, Končar kaže da je problem u tome što je Uljanik kapacitiran za proizvodnju sedam i pol brodova godišnje, a sada on proizvodi samo dva i pol broda. Razumljivo je nezadovoljstvo i strah od budućnosti ukupno 4.400 radnika Uljanika i »3. maja«, ali makar i privremenog rješenja nema niti na vidiku.


Pale priče o neznanju


A u srijedu navečer N1 je počeo objavljivati iskaze o Agrokoru Martine Dalić, Ramljaka i Zorana Besaka pred Državnim odvjetništvom. Iz njih je jasno da je potpredsjednica Vlade žrtvovana kad je izbilo na vidjelo da je bila sastavljena neformalna radna skupina za Agrokor, a mnogi od članova te skupine koji su izrađivali zakon o Agrokoru, kasnije su basnoslovno zaradili kao konzultanti za restrukturiranje tvrtke. Sada je vidljivo da je Plenković ne samo o svemu bitnome bio obaviješten nego je i više puta vodio sastanke neformalne skupine, iako se ranije ograđivao da nije sve znao. Traži se njegova ostavka.


A Zdravko Marić bjelodano nije govorio istinu kad je tvrdio da je, zbog mogućeg sukoba interesa, bio isključen iz odlučivanja o Agrokoru. Iz iskaza koji je procurio u medije, doznali smo i da je Martina Dalić sprečavala neke medijske objave vezane uz Agrokor. Jadni su naši mediji koji to dopuštaju. I šef SOA-e je neformalno pomagao u radu neformalne skupine.



S obzirom na to da je Vlada dala državna jamstva za brodogradilišta, stečaj bi porezne obveznike najvjerojatnije stajao i nekoliko stotina milijuna eura, možda i do pola milijarde eura, nešto manje stajala bi predstečajna nagodba.



A prije nekoliko dana ministar zdravstva Kujundžić najavio je ne samo da će tužiti sve i svakoga, nego i da će predložiti Liječničkoj komori da oduzme liječničke licence Boži Petrovu, Ines Strenji Linić i Željku Jovanoviću, zapravo samo zbog toga što su ga kritizirali da je posredno odgovoran za smrt Mattea Ružića u Zaprešiću.


Pustimo na stranu to može li Kujundžić za to biti odgovoran, ali to da on hoće zbog političkih kritika lišiti radne egzistencije svoje kolege liječnike vraća nas u vremena surovog političkog totalitarizma. Strašno! I onda još premijer kaže kako neće dopustiti hajku na Kujundžića. Nema on što dopustiti ili ne dopustiti, ne živimo valjda, ipak, u totalitarnoj, pa valjda niti u autoritarnoj državi.


Podkapacitirana oporba


No, ovdje u Hrvatskoj politička praksa posve je oslabila i dovela pod svoju kontrolu ključne institucije u društvu i to je jedan od jakih razloga zašto skoro u svakom pogledu zaostajemo za drugim usporedivim europskim zemljama.


Oporba zaista jest podkapacitirana, nikad lošija, ali i bez obzira na to, zbog sve više kriznih situacija koje su tu ili kucaju na vrata a ne rješavaju se, čekajući da vrijeme učini svoje ili se pokušavaju riješiti jako sporo, Plenković može biti ozbiljno zabrinut pred političku sezonu jesen/zima koja stiže. Pred ljeto se još kalkuliralo da bi HDZ mogao skoro organizirati prijevremene izbore. Poslije novih odjeka grupe Borg i poslije Uljanika i »3. maja«, to ne dolazi u obzir.