Neposluh u HDZ-u

‘Nisam glasovao za Bačića jer je sve to neozbiljno’: Zašto je Hasanbegović u petak prekršio HDZ-ovu stegu

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Pola sata prije glasovanja u Saboru, rekli su nam da je Bačić HDZ-ov kandidat. Netko će reći da se oduvijek tako radilo, ali ja ne želim u tome sudjelovati, rekao nam je bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović



ZAGREB Zlatko Hasanbegović demonstrativno je u petak, zajedno s kolegicom iz Kluba zastupnika HDZ-a Brunom Esih, odbio sudjelovati u glasovanju o glavnom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću, iskazujući tako nezadovoljstvo načinom na koji je on izabran. Njih su dvoje u sabornici sjedili na svojim mjestima, ali se nisu uključili u elektronsko glasovanje. 


Hasanbegović, član predsjedništva HDZ-a, tvrdi da je, poput velike većine ostalih zastupnika te stranke, tek u petak ujutro, kad je to objavljeno na sjednici saborskog Odbora za medije, doznao da se HDZ u konačnici opredijelio za Bačića, koji dotad nije bio u kombinaciji za glavnog ravnatelja.


– Saznao sam to kad i svi hrvatski građani. Onda su nam u 14 sati, pola sata prije glasovanja u Saboru, na Klubu zastupnika HDZ-a i službeno rekli da je Bačić naš kandidat. Izrazio sam tada nezadovoljstvo načinom odabira. Nitko nam nije objasnio zašto sada odjednom Bačić, zašto njega trebamo podržati. Jednako tako, prije tri mjeseca nitko nam nije rekao zašto Blagu Markotu moramo imenovati za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja, a u petak nam nije rečeno zbog čega on više ne valja. Nije tu, dakle, riječ o tome da ja imam nešto protiv Bačića ili da bih htio da ravnatelj bude Markota ili netko treći. Nisu mi važna imena nego me smeta taj obrazac prema kojem se hrvatska politika vodi, evo, već 25 godina. Netko će reći što se ja tu bunim budući da se oduvijek tako radilo, ali jednostavno ne želim u tome sudjelovati. Sve je to neozbiljno, rekao nam je jučer Hasanbegović pojašnjavajući razloga svojeg protesta.




Napominje da nije mogao biti suzdržan, jer bi tako ispalo da je postupio kao SDP, a ističe da je »znakovito što je HNS glasovao za Bačića«.


– Odlučio sam da neću glasovati. Nisam se u Saboru našao slučajno i ne želim se pretvoriti u zastupnika koji će godinama tamo biti, dizati ruku i ništa ne pitati. To neću biti, poručuje Hasanbegović.


U petak poslijepodne, po završetku saborske sjednice, iz prostorije Kluba zastupnika HDZ-a u vrlo kratkom su razmaku izašli prvo Bruna Esih, potom Hasanbegović i na kraju Branko Bačić, predsjednik Kluba. Činilo se da je Bačić promptno reagirao na kršenje stranačke stege i da je ovo dvoje odmah pozvao na »ribanje«. Međutim, Hasanbegović kaže da se to nije dogodilo i da ga još nitko iz vodstva HDZ-a nije zvao zbog bojkotiranja glasovanja. Ovo je drugi slučaj neposluha u Klubu zastupnika HDZ-a u novom sazivu Sabora. Krajem studenog, više je njihovih zastupnika, također i Hasanbegović, odbilo glasovati za skidanje imuniteta Stevi Culeju. Tada je premijer Andrej Plenković dojurio u Sabor kako bi smirio situaciju, a dio pobunjenih zastupnika istu je večer bio pozvan u njegov ured u zgradi Vlade gdje ih je on upozorio da se takvo što više ne smije ponoviti. 


Inače, Hasanbegović smatra da bi za HRT najbolje rješenje bilo da im je za glavnog ravnatelja došao netko sa strane.


– Na HRT-u postoje klanovi, oni se izmijenjuju u upravljanju, ali čak ni ta savezništva nisu čvrsta nego se mijenjaju. Mislim da zato osoba iz tog miljea uopće ne može provesti potrebne reforme HRT-a. Mora to biti netko izvana i s političkom snagom da napravi što je nužno. HRT je hrvatsko društvo u malom, svi problemi koje imamo tamo su prisutni, zaključuje bivši ministar kulture.