Pomoć za kontrolu granice

Nijemci donirali graničnoj policiji opremu vrijednu 780 tisuća kuna

Hina

Njemačka policija hrvatskim je kolegama donirala prijenosna računala, softvere, digitalne kamere i pripadajuću opremu, ukupne vrijednosti gotovo 780 tisuća kuna, koja će pomoći u radu granične policije

ZAGREB Njemačka policija hrvatskim je kolegama donirala prijenosna računala, softvere, digitalne kamere i pripadajuću opremu, ukupne vrijednosti gotovo 780 tisuća kuna, koja će pomoći u radu granične policije.Ugovor o darovanju u ponedjeljak je s njemačkim veleposlanikom Thomasom Eberhardom Schultzeom potpisao zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, ističu u MUP-u. Prenose i riječi njemačkog veleposlanika koji je ustvrdio da će oprema imati učinak na sposobnost djelovanja granične policije u mobilnim situacijama.

»Naglasio je kako se Europa nalazi pred teškom zadaćom jer s jedne strane mora zaštititi svoje granice, a s druge strane stati iza svog vlastitog sustava vrijednosti. Stoga uopće nije upitno treba li pomoći ljudima koji bježe od rata i terora, ali to ipak zahtijeva zajednički europski napor. Rekao je kako samo tako možemo uspješno sačuvati ono što smo u Europi postigli«, izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.


Zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez zahvalio se na preuzetoj opremi koja će hrvatskoj policiji olakšati rad na rješavanju migracijske krize.


»Najveći je to izazov u protekloj godini koji se postavio ne samo pred hrvatsku, već i policije većine zemalja Europske unije i zemalja koje se nalaze na ruti kretanja migranata, zaključio je zamjenik Vitez«, ističu u MUP-u.




Informatička oprema je podijeljena u 11 policijskih uprava i Upravi za granicu, a velik dio opreme će se koristiti i u Zimskom prihvatnom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu koji je bogatiji za 18 računala i isto toliko fotoaparata namijenjenih za registraciju migranata.