Magellan na luftmadracu

Nijemca na luftiću odnijela bura: Našli ga iscrpljenog na pola Paškog kanala

Fiore Vežnaver

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Akcija spašavanja u Paškom kanalu počela je nakon što je posredstvom Pomorske policije Karlobag stigla dojava njemačke državljanke o nestanku njezina supruga, koji se oko podneva otisnuo s paške gradske plaže na madracu i nedugo potom nestao iz vida



RIJEKA – Riječka Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru koordinirala je u četvrtak dvije spasilačke akcije, sretnog ishoda,  i na Kvarneru. Nešto poslije 18.30 sati Pomorska policija Rijeka obavijestila je da su kod Prvića, otoka između Krka i Raba, njemački nautičari spasili četvero poljskih brodolomaca iz mora nakon što se njihovo plovilo potopilo.


Brodolomci su neozlijeđeni prevezeni na otok Rab, odakle ih je policijsko plovilo prevezlo dalje u Bašku. Djelatnici nadležne Lučke ispostave Rab i policije još rasvjetljavaju okolnosti pod kojima je potonulo plovilo dužine 4,8 metara, pogonjeno izvanbrodskim motorom, u vlasništvu jednoga od poljskih brodolomaca.


Četiri sata ranije pokrenuta je akcija u Paškom kanalu, nakon što je posredstvom Pomorske policije Karlobag stigla dojava njemačke državljanke o nestanku njezina supruga koji se oko podneva  otisnuo s paške gradske plaže na madracu i nedugo potom nestao iz vida, nošen udarima bure.




Tada su vladali vrlo nepovoljni vremenski uvjeti, s burom u jačanju, a Središnjica je u koordinaciji s Lučkom ispostavom Pag i Pomorskom policijom Karlobag odmah pokrenula spasilačku akciju. No, nešto kasnije, oko 16 sati,  u Središnjicu se javio čovjek koji je  izvijestio o pronalasku nestaloga kupača, 36-godišnjeg Nijemca.


Nestalog  njemačkog turista pronašao je vlasnik apartmana kod kojeg  je taj kupač odsjeo sa suprugom. On se uključio u potragu vlastitom brodicom te ga pronašao iznemoglog, ali živog i zdravog, kako pluta nošen udarima bure na  pola Paškog  kanala.