Prevrtljivi kadar

Nije da nismo očekivali: Priču o HSU-ovcu koji je danas pretrčao Plenkoviću objavili smo još prije izbora

Dražen Ciglenečki

Mislim da manjinci i umirovljenici moraju biti pri vlasti jer samo tako mogu riješiti svoje problem. To je bio moj motiv kad sam svojim potpisom podržao Andreja Plenkovića kao mandatara za sastavljanje Vlade



ZAGREB Dosad su zastupnici nacionalnih manjina tvrdili da oni jednostavno moraju biti uz vlast, a po novom to su i umirovljenici. To tvrdi nekadašnji HDZ-ovac Kažimir Varda, koji je s mandatom koji je kao član HSU dobio na listi Narodne koalicije odlučio pojačati parlamentarnu većinu.


O ovom smo bivšem članu HDZ-a i Hrvatskog bloka na listi Narodna koalicije pisali još 17. kolovoza, naslutivši da ono što se danas dogodilo. No iz HSU-a su tada branili svojeg kandidata tvrdnjama da je riječ o vrijednom pravniku i interesantnom čovjeku.


– Mislim da manjinci i umirovljenici moraju biti pri vlasti jer samo tako mogu riješiti svoje problem. To je bio moj motiv kad sam svojim potpisom podržao Andreja Plenkovića kao mandatara za sastavljanje Vlade. Osim toga, Plenkovićev program takav je da će potaknuti gospodarski rast, a on je preduvjet rasta mirovina.


Nisam ovo napravio da bih Most istisnuo iz Vlade, svejedno mi je hoće li oni biti u njoj, objasnio nam je Varda razloge svojeg razlaza s HSU i odlaska na stranu svoje bivše stranke.




Varda je prije petnaestak godina bio HDZ-ov vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a onda je 2002. godine napustio stranku i priključio se Klubu vijećnika Hrvatskog bloka. Povod je bilo izbacivanje iz HDZ-a tadašnjeg predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Pave Gagulića, kojem je Varda bio odvjetnik pred Visokim časnim sudom HDZ-a.


– Otišao sam iz HDZ-a jer, kako sam rekao u to vrijeme, u stranci nije bilo ni »d« od demokracije. Dakle, ja sam čovjek koji ima obraz, uvjeravao nas je danas Varda, koji je u HSU-u bio član Predsjedništva stranke i potpredsjednik zagrebačke podružnice.


Na završenim izborima bio je kandidat Narodne koalicije u drugoj izbornoj jedinici i s četvrtog mjesta na listi ušao je u Sabor, makar je njegovo ime na glasačkom listiću preferencijalno zaokružilo samo 456 birača. S obzirom da je HSU-u nedostajao jedan mandat za formiranje Kluba zastupnika, Predsjedništvo stranke odlučilo je osnovati zajednički klub s HNS-om. Varda je, međutim, to prekršio, premda je bio svjestan vjerojatnih posljedica.


– Postupio sam suprotno odluci Predsjedništva HSU-a i nema razloga da me oni sada ne isključe. Ne bježim od toga. Ili će me izbaciti ili ću ja sam prije toga otići. U Saboru ću biti nezavisni zastupnik i kao takav član Kluba koji će formirati Milan Bandić – ističe Varda, koji se danas čuo s predsjednikom HSU-a Silvanom Hreljom, a Predsjedništvu stranke poslao je i pisano očitovanje o svojem potezu.