Rad na crno

Neprijavljeni radnici iz Bosne i Hercegovine, Makedonije te Srbije zatečeni na gradilištima u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Iz LRH-a odgovor o slučaju nije stigao. Iz PU PGŽ-a su priopćili da su  radnike zatekli u Opatiji i Ičićima, ali nisu precizirali o kojim se gradilištima radi 



Nezaposlenost u Hrvatskoj je velika i mnogi svoju poslovnu budućnost traže izvan granica naše države, no s druge strane, za određene građevinske poslove i sami moramo uvoziti radnu snagu. Jer, zašto bi se u Hrvatskoj radilo za određenu svotu novca mjesečno, kada se u inozemstvu može zaraditi barem dvostruko i to kada se oduzmu toškovi režija i života podalje od svoga doma…


Na tragu ove priče, iz pouzdanog izvora dobili smo i konkretnu potvrdu iz Opatije, točnije iz hotela Admiral koji se trenutačno renovira, da su na gradilištu koje vodi tvrtka iz Zagreba, zatečeni neprijavljeni radnici iz susjednih zemalja. Uslijed toga je intervenirala i policija, a nagađanja o nekolicini »uvezenih« radnika, počela su kolati gradom.


Dobivanje konkretnijih podataka, shodno očekivanjima pokazalo se, međutim, »nemogućom misijom«, jer primjerice iz redova najjače opatijske hotelijerske tvrtke, Liburnia Riviera Hotela u čijem se sastavu nalazi i hotel Admiral, ne odgovaraju niti kada je riječ o afirmativnim tekstovima, pa je sasvim očekivano da će i u ovom slučaju poručiti kako su »bez komentara«. Točnije, do zaključenja ovog teksta nisu se očitovali na našu zamolbu poslanu putem e-pošte.




Također, zasad nismo primili niti očitovanje iz zagrebačkog tvrtke, no prema priopćenju koje smo jučer primili iz Ureda načelnika Policijske uprave primorsko-goranske, premda nije precizirano o kojem se gradilištu radi, vidljivo je da je intervencija vezanih uz neprijavljene radnike bilo, i to osim u Opatiji, i u Ičićima.


– Policijski službenici Policijske postaje Opatija 14. veljače na području Ičića zatekli su pet državljana Bosne i Hercegovine i dva državljana Srbije, za koje je utvrđeno kako su bez prethodno izdanih dozvola za boravak i rad nezakonito radili na gradilištima na području Opatije. Radi provođenja prekršajnog postupka policija je o navedenom događaju izvijestila nadležni inspektorat rada. Istog dana, zajedno s djelatnicima inspektorata na jednom od gradilišta u Opatiji zatečeno je i pet državljana Makedonije, koji nemaju izdane potvrde o prijavi rada za rad stranaca u RH (poslovi montaže) – priopćili su iz Ureda načelnika PU primorsko-goranske.