Novi manevar

Nema mira oko terana: Slovenija tužila EK europskom sudu

Denis Romac

Slovenija će u novom postupku pred sudom EU pokušati dokazati da je ta odluka nezakonita i da šteti slovenskim proizvođačima terana, iako su izgledi za uspjeh takve tužbe minimalni



Slovenija je ostvarila svoju prijetnju i uložila tužbu protiv Europske komisije pred Općim sudom Europske unije, zatraživši poništenje Komisijinog delegiranog akta prema kojem hrvatski proizvođači terana mogu proizvoditi i prodavati svoj teran, s tim da na etiketama vinskih boca uz taj natpis mora stajati i veći natpis »Hrvatska Istra«.


Slovenija je zaštitu terana izborila još prije ulaska u EU, kada je zaštitila teran kao autohtoni slovenski proizvod. Ulaskom u EU Slovenija je zaštitu za teran prenijela u europski sustav zaštite autohtonih proizvoda, a prije nekoliko godina najoštrije se usprotivila namjeri Europske komisije da Hrvatskoj dodijeli izuzeće za hrvatske proizvođače terana.


Ljubljana nije odustala ni kada je Europska komisija u ožujku objavila delegirani akt u korist hrvatskih proizvođača terana, nakon što u dugotrajnom postupku Slovenija nije uspjela uvjeriti Europsku komisiju da je Hrvatska krivotvorila svoju dokumentaciju kojom je tražila izuzeće za teran od slovenske zaštite tog vina.




Slovenija će u novom postupku pred sudom EU pokušati dokazati da je ta odluka nezakonita i da šteti slovenskim proizvođačima terana, iako su izgledi za uspjeh takve tužbe minimalni. Europska je komisija dosad dodijelila 50-tak sličnih izuzeća, od kojih se neka odnose i na proizvode koji se proizvode u Sloveniji, a zaštićeni su u drugim državama.


Unatoč brojnim javno izraženim sumnjama u uspjeh tužbe protiv Europske komisije, na tužbi je najviše inzistirao slovenski ministar poljoprivrede i aktualni šef slovenskih socijaldemokrata Dejan Židan, koji je i najodgovorniji za slovenski neuspjeh u ovom postupku. Razlog se vjerojatno krije u približavanju parlamentarnih izbora, koji će se održati do ljeta sljedeće godine, budući da Židan ovom tužbom »kupuje« dodatno vrijeme, jer bi se u protivnom morao suočiti s neugodnim pitanjima u kampanji.


Iako Hrvatska nije stranka u ovom sporu, niti je u njega izravno involvirana, on se Hrvatske itekako tiče. U tom se sporu pokušava osporiti odluka kojom je Europska komisija u korist Hrvatske zaključila barem jedan hrvatsko-slovenski spor. Taj slučaj također predstavlja jasnu poruku o nepopustljivosti i nespremnosti na kompromis kada je riječ o hrvatsko-slovenskim sporovima, ovaj put od strane Ljubljane, iako u drugim otvorenim pitanjima ni Hrvatska ne zaostaje.