Samo performans

Nema kaznenog djela: ‘Šibenski domar samo je htio privući pažnju’

Hina

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

'Performans' domara, koji se u utorak vratio na svoj posao, zapravo je bila kulminacija događanja oko izbora novog ravnatelja, odnosno ravnateljice škole, za koju je Školski odbor izabrao Maju Morić iz OŠ Juraj Dalmatinac, no to još nije potvrdilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja



Šibenska policija nije utvrdila obilježja kaznenog djela ni prekršaja u ponašanju školskog domara G. M. (49) koji se u ponedjeljak ujutro zaključao u Osnovnu školu Brodarica i plakatima oblijepio hodnike i vrata škole, želeći privući medijsku pažnju i upozoriti na, kako smatra, nepravilnosti u školi, nakon čega je doveden u prostorije šibensko-kninske policije, naveli su u utorak iz policije.


Iz Policijske uprave šibensko-kninske ističu da će o navedenim događajima izvijestiti nadležno Državno odvjetništvo.


Šibenska policija u ponedjeljak je oko u 7,20 sata primila dojavu da se domar zaključao u školu i da ne pušta nikoga unutra. Policijski službenici izašli su na teren odmah nakon dojave. »Domar nije nikoga zatočio niti je kod sebe imao oružje, već je samo sprječavao ulazak u školu te je oko 8,30 sati doveden u prostorije policije kako bi se utvrdile okolnosti događaja«, rekla je jučer glasnogovornica šibensko-kninske PU Marica Kosor.




»Provedenim policijskim izvidima na okolnosti događaja od jučer, 21. siječnja u osnovnoj školi u Brodarici, utvrđeno je da se tom prilikom 49-godišnjak zaključao u prostorije osnovne škole i pri tom oblijepio plakatima ulazna vrata i dio hodnika škole, izvodeći performans s kojim je htio privući pažnju medija i ukazati na, po njemu, nepravilnosti u toj osnovnoj školi, bez namjere da bilo koga ugrozi.


Obzirom da je, u konzultaciji s Općinskom državnim odvjetništvom u Šibeniku utvrđeno da opisano ponašanje nema obilježja kaznenog djela niti prekršaja, o ovom događaju će biti izviješteno nadležno Državno odvjetništvo«, priopćili su u utorak iz PU šibensko-kninske.


‘Performans’ domara, koji se u utorak vratio na svoj posao, zapravo je bila kulminacija događanja oko izbora novog ravnatelja, odnosno ravnateljice škole, za koju je Školski odbor izabrao Maju Morić iz OŠ Juraj Dalmatinac, no to još nije potvrdilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


Aktualni ravnatelj škole Emil Božikov, u izjavi medijima, tvrdi da je na domara G. M., kao člana Radničkog vijeća, vršen pritisak od strane predsjednice Školskog odbora S. M., koja je domaru, tvrdi Božikov, prijetila gubitkom radnog mjesta. Te navode S.M. je jučer za ŠibenikIN opovrgnula kazavši kako to nije istina.


Odmah po saznanju za događaj, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak naložila je da se zatraži očitovanje škole te je odmah pokrenut inspekcijski nadzor vezan uz izbor ravnatelja kako bi se utvrdile sve činjenice, potvrđeno je u ponedjeljak iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ravnatelj škole Emil Božikov tu odluku pozdravlja.


»Osnovna škola Brodarica je tijekom 15 godina koliko sam ja tu, stalno bila uzorna škola i ne bi htio da sada postane škole slučaj. Pravo inspekcije resornog ministarstva je da dođe u nadzor i ja njihov potez u ovom slučaju opravdavam«, kazao je jutros za portal ŠibenikIN ravnatelj Božikov.