Dodjeljene nagrade HND-a

Nataša Škaričić novinarka godine; Danku Radaljcu nagrada za pisano novinarstvo

Siniša Pavić

Novinar Novog lista Danko Radaljac nagrađen je za seriju tekstova o aferi "Olivergate", aferi prisluškivanja novinara i državnog odvjetnika Mladena Bajića.



ZAGREB Hrvatsko novinarsko društvo podijelilo je  na Svjetski dan slobode medija, 59. godinu za redom, godišnje nagrade najboljima među sobomn. Nagradu Novinar godine za 2012. zaslužila je novinarka »Slobodne Dalmacije« Nataša Škaričić. 


Zaslužila ju je za otkrivanje afere Farmal kojom je dokazala vrhunsku profesionalnost kao novinar istraživač. Afera je to koja je imala odjeka u svim zemljama bivše Jugoslavije, ukazujući kako izgleda korupcijska veza između farmaceutske industrije i liječnika. Afera ima i pravosudni epilog, činjenicu da je oko 500 liječnika uhvaćeno u primanju mita za protuuslugu propisivanja lijekova iz Farmalovog pogona. 


Uz dobitnicu nominirani su bili novinar »Večernjeg lista« Marinko Jurasić i novinar »Novog lista« Ladislav Tomičić. Glasalo je 619 članova HND-a, nevažećih listića je bilo 105, Jurasić je dobio 101 glas, Tomičić 147, a Škaričić njih 266. Novinarka godine u svojoj zahvali finom se ironijom vođena zahvalila izdavačkoj kući EPH te poglavito matičnoj »Slobodnoj Dalmaciji« na svim sudskim sporovima koje s njom vodi od 2009.


– Ako me nešto naučilo poniznosti i strpljenju, onda su to ti procesi – kazala je, zahvalivši i hrvatskom sudstvu, svim ministrima zdravlja i liječnicima koji su je svojim radom tjerali da o njima piše.


I »Novi list« ima laureata! Danko Radaljac, novinar zagrebačkog dopisništva, dobitnik je nagrade »Marija Jurić Zagorka« za pisano novinarstvo i to za seriju tekstova o aferi Olivergate, u kojima je otkrio da policija i tajne službe nastavljaju pratiti, špijunirati i prisluškivati predstavnike društvenog i političkog života, pa i samog državnog odvjetnika Mladena Bajića, te novinare. Kako stoji u obrazloženju žirija, Radaljac je svojim radom potvrdio da u sveopćoj estradizaciji medija, novinarstvo kojem je pravo i obaveza nadzirati djelovanje javnih tijela, nije posve izumrlo. 


– Ova je nagrada ne samo moja, nego i čitavog dopisništva Novog lista u Zagrebu, koje te na neki čudan način tjera da radiš, kako bi se kazalo, »do koske«. Ako bih nekoga trebao isticati, htio bih se zahvaliti svom prvom mentoru u ovim novinama, Sergeju Abramovu, koji je nažalost danas otišao u vode glasnogovorništva. Kako bi jedna stranka kazala – idemo dalje! – poručuje Radaljac. 


Nagradu za radijsko novinarstvo zaslužila je Ivana Radaljac Krušlin za serijal dokumentarnih reportaža na Radio Sljemenu. Anka Bilić Keserović s HTV-a dobitnica je nagrade za televizijsko novinarstvo i to za dvodijelni televizijski politički dokumentarac »I ružičasto je crno« koji govori o bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Po prvi put dodijeljena je i nagrada za internetsko novinarstvo, a zaslužile su je novinarke net.hr-a Ana Benačić i Jelena Šimac za serijal tjednih videointervjua. Sergej Županić je dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo za seriju tekstova objavljenih u ugaslom tjedniku »Forum«. Dobitnik nagrade »Nikša Antonini« za novinsku fotografiju je Srećko Niketić, Cropix, za fotografije požara kod Peroja i Barbarige. Nagrada »Žarko Kaić« za snimateljski prilog na televiziji otišla je u ruke Igora Tukše s HTV-a i to za reportaže »Mađarska oaza na Bilogori« i »40 godina stvaralaštva podravske književnice Božice Jelušić«.


A dobitnica nagrade za životno djelo »Otokar Keršovani« je Giga Gračan, novinarka, radijska urednica, urednica u kulturnim časopisima, prevoditeljica, jedna od posljednjih polihistoričarki našeg medijskog prostora i intelektualki među novinarima.