Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Ispis članka: Nakon poljskog i ukrajinsko veleposlanstvo bijesno na HRT: "Ovo što radite je protiv Vlade" - Novi List

NoviList.hr

Nakon poljskog i ukrajinsko veleposlanstvo bijesno na HRT: "Ovo što radite je protiv Vlade"

Diplomatski skandal

3. prosinac 2018 14:42

Napisao: Portal Novilist.hr

Uvjereni su da HRT ne može biti u suprotnosti službenom stavu Vlade RH, koja čvrsto podupire suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine

Foto screenshot Facebook

RIJEKA Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu zahtjeva javnu ispriku HRT-a zbog emitiranja zemljopisne karte, na kojoj je Krim prikazan kao dio Rusiji. Zahtjev su objavili na svom službenom Facebook profilu. Sporna karta prikazana je u jučerašnjem središnjem Dnevniku HRT-a, za vrijeme intervjua s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Marijom Pejčinović-Burić.

- Veleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj izražava oštri prosvjed vezan uz tehničku pogrešku ili svjesnu provokaciju, koja je nastala u programu Dnevnika od 2. prosinca, kada je tijekom intervjua s potpredsjednicom Vlade, ministricom vanjskih i europskih poslova gospođom Marijom Pejčinović-Burić na interaktivnoj karti u pozadini Autnomna Republika Krym, koja je neodvojivi dio Ukrajine, prikazana kao teritorij Ruske Federacije, piše otpravnik poslova Ukrajine u RH Jaroslav Simonov glavnoj urednici informativnog programa HRT-a Katarini Periša Čakarun.

Dodaje se da je Veleposlanstvo uvjereno da HRT, kao "autoritetni medijski resurs RH ne može biti u suprotnosti službenom stavu Vlade RH, koja čvrsto podupire suverenitet i teritorijani integritet Ukrajine, a isto tako i konsolidiranoj poziciji EU, UN-a te drugih međunarodnih organizacija, koji su se čvrsto izjasnili o nepriznavanju okupacije i aneksije Kryma od strane Ruske Federacije".

Veleposlanstvo se stoga obraća sa zahtjevom javne isprike "radi širenja iskrivljene informacije, te moli da se poduzmu mjere s ciljem sprječavanja ponavljanja takve situacije ubuduće".

Podsjetimo, nedavno je HRT-u oštar demantij poslalo i poljsko veleposlanstvo u Hrvatskoj. Reagirali su na prilog u Dnevniku Hrvatske radio televizije, u kojem je javni servis informirao svoje gledateljstvo o svečanoj proslavi stote godišnjice povratka neovisnosti Poljske. Poljsko veleposlanstvo zahtijeva ispravak pojedinih navoda u prilogu Dnevnika, od kojih neke, kako upozorava, smatra skandaloznima.

Poljake je naročito uzrujalo jer je HRT riječi voditelja o "ekstremistima koji zahtijevaju etnički homogenu poljsku" popratio slikom govora poljskog predsjednika Dude.

- Smatramo to skandalzonom i nedopustivom manipulacijom, poručuju iz poljskog veleposlanstva.