U subotu u "Zajcu"

Najavljena premijera predstave “Voda”, nastala u suradnji riječkog Baleta i Hrvatske drame

Hina

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Intendant riječkoga HNK Marin Blažević istaknuo je da riječki HNK mora svojim programom pokrivati cijeli spektar generacija te da je rad za djecu i mlade jedna od misija ovoga HNK



Predstava za djecu i mlade »Voda« po pripovjetci Vladimira Nazora, u režiji i koreografiji Matije Ferlina, nastala u suradnji riječkoga Baleta i Hrvatske drame, premijerno će se odigrati 17. ožujka u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.


Predstava je postavljena u sklopu Riječkog kazališta mladih »Kamov«, koje je pokrenuo HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.


Intendant riječkoga HNK Marin Blažević istaknuo je da riječki HNK mora svojim programom pokrivati cijeli spektar generacija te da je rad za djecu i mlade jedna od misija ovoga HNK. Ustvrdio je da je »Voda« značajan projekt ovoga kazališta te izrazio uvjerenje da će izazvati velik interes publike.




Ravnateljica riječke Hrvatske drame rekla je da ova predstava djecu i mlade uvodi u svijet male otočne zajednice koja tri mjeseca trpi sušu te jača svijest o važnosti vode, a ujedno im omogućuje pravi umjetnički doživljaj. No, kazala je, ova predstava nije namijenjena isključivo djeci i mladima, nego i ostalim, starijim generacijama gledatelja.


Nazorova pripovjetka ima širinu koju je jako teško obuhvatiti te bogatstvo pisanog nije lako pretočiti u predstavu trajanja sat vremena, rekao je redatelj Matija Ferlin. Naglasio je da je priču želio fokusirati na zajednicu i kolektivno trpljenje i savladavanje teškoća. U zajedničkom radu glumaca i plesača Baleta postignuto je snažno zajedništvo, rekao je Ferlin.


Ova predstava je dio programa obilježavanja Svjetskog dana voda u Rijeci, te je generalni sponzor riječko komunalno društvo »Vodovod i kanalizacija«. Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo time što se povezuje jedna od komunalnih djelatnosti s kazalištem kroz temu vode, vrlo bitne za Rijeku.


Autor prilagodbe pripovjetke i dramaturg je Goran Ferčec, scenograf je Mauricio Ferlin, kostimografi Desanka Janković i Matija Ferlin a autori glazbe riječka grupa Marinada. Glume Jelena Lopatić, Dean Krivačić, Marija Tadić, Jasmin Mekić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Denis Brižić, Anastazija Balaž, Nikola Nedić, Edi Čelić i Aleksandar Cvjetković a nastupit će plesači Maria del Mar Hernandez, Ksenija Duran Krutova, Helias Tut-Dorvault, Ricardo Campos Freire, Nika Lilek, Michele Pastorini i Ali Tabbouch.