Dodijelili si veće ovlasti

Na liječenje u inozemstvo samo ako HZZO tako odluči

Ljerka Bratonja Martinović

Liječničko povjerenstvo  HZZO-a može samostalno stopirati nečije liječenje u inozemstvu ako na temelju sličnih slučajeva procijeni da se ono ipak  može provesti i u Hrvatskoj



ZAGREB  Sedamnaestogodišnja Sara M. liječnicima u Grazu može zahvaliti što su joj spasili život. Hrvatski joj kirurzi nisu mogli pomoći, jer je osteosarkom od kojeg je oboljela bio lociran na teško dostupnom mjestu. Jedini je izlaz bilo liječenje u inozemstvu, pa se mlada Zagrepčanka našla među više stotina pacijenata koji po zdravlje odlaze u inozemne klinike. 


– Nakon što smo napravili pretrage, rekli su nam da se kod nas ne može napraviti ništa. Na sreću, nismo imali problema sa zdravstvenom administracijom, a HZZO nam je platio sve troškove boravka u Austriji, gdje je Sara nekoliko puta operirana, priča njena majka Elizabeta.



HZZO je sebi dodijelio veće ovlasti u odlučivanju o  plaćanju liječenja u stranoj bolnici





Sara je prvi puta operirana 2007. godine, a danas se uspješno oporavila od zloćudne bolesti.  Ova je djevojka jedna od nekoliko stotina hrvatskih pacijenata kojima neophodni medicinski tretman hrvatsko zdravstvo ne može osigurati, pa im zdravstvena blagajna pokriva troškove inozemnog liječenja. 


Posebno povećalo


Nisu svi takve sreće da im država plati liječenje vani. Osmogodišnjem Jurju Č. koji boluje od Prader Willi sindroma, rijetke bolesti rasta, HZZO je umjesto liječenja u inozemstvu odobrio terapiju hormonom rasta u Hrvatskoj, ali je u međuvremenu teret njegove terapije, koja mjesečno stoji 4.000 kuna i traje doživotno, prebačen na bolnički proračun. 


Iako je i dosad bilo strogo regulirano, upućivanje pacijenata u inozemstvo odsad će biti pod posebnim povećalom HZZO-a koji je, u skladu s politikom štednje, novim pravilnikom postrožio uvjete plaćenog liječenja izvan granica Hrvatske. Bolnicama je pak zaprijetio da će, ako se ne budu pridržavale stroge procedure, same plaćati liječenje svojih pacijenata u inozemstvu.


HZZO je sebi dodijelio veće ovlasti u odlučivanju o tome hoće li netko dobiti plaćeno liječenje u stranoj bolnici. Dosad su pacijenti mogli krenuti na put ako bi liječenje u inozemstvu preporučilo liječničko povjerenstvo bolnice, a potvrdila najmanje dva liječnika specijalista iz drugih bolnica.



Bolnice će, ako se ne budu pridržavale  procedure, same plaćati liječenje svojih pacijenata u inozemstvu



Prema novom pravilniku, više liječničko povjerenstvo Direkcije HZZO-a ima pravo samostalno stopirati nečije liječenje u inozemstvu ako na temelju sličnih slučajeva procijeni da se ono ipak može provesti u Hrvatskoj. 


Raskorak s EU 


Osim što odlučuje o izboru inozemne bolnice u kojoj će se pacijent liječiti, Direkcija HZZO-a bavit će se i dogovaranjem termina odlaska na liječenje izvan Hrvatske. Pacijent će moći otputovati tek kad mu HZZO utanači termin, a prethodno će morati potpisati izjavu kojom se, u slučaju da na liječenje ode bez rješenja Direkcije, odriče svih potraživanja prema zdravstvenoj blagajni. 


Stezanje remena kad je riječ o liječenju izvan granica Hrvatske u raskoraku je s odlukom Europskog parlamenta da će od 2013. godine građani EU moći slobodno birati državu, bolnicu i liječnika kod kojeg će se liječiti.



Pacijent će moći otputovati u inozemnu kliniku tek kad mu HZZO utanači termin



Pacijenti će za dvije godine dobiti pravo na liječenje u drugoj zemlji članici EU bez prethodnog odobrenja iz svoje države, uz uvjet da tu vrstu liječenja pokriva zdravstveno osiguranje u matičnoj državi. Pacijent će moći platiti liječenje iz vlastitog džepa, a HZZO će morati podmiriti trošak, no samo u visini iznosa takvog liječenja u Hrvatskoj. 


U 2009. godini HZZO je potrošio 38 milijuna kuna na 367 pacijenata koji su se liječili u inozemstvu. Lani se vani liječilo 308 osoba, što je u prvih šest mjeseci koštalo 24,8 milijuna kuna. U inozemstvo se uglavnom ide radi operacije srca, zloćudnih bolesti i oftalmoloških zahvata, i to najčešće u klinike u Austriji, Njemačkoj i Italiji. Gotovo dvije trećine pacijenata djeca su i maloljetnici.