Pantovčak zagovara nestranačku vladu i nove izbore

Na korak do velike ustavne krize: Vlada ne bi pustila privremenu vladu u Banske dvore

Dražen Ciglenečki

U ponedjeljak se održava drugi krug konzultacija – Branko Hrvatin, Zoran Milanović, Kolinda Grabar-Kitarović i Jasna Omejec u Saboru / Foto D. KOVAČEVIĆ

U ponedjeljak se održava drugi krug konzultacija – Branko Hrvatin, Zoran Milanović, Kolinda Grabar-Kitarović i Jasna Omejec u Saboru / Foto D. KOVAČEVIĆ

Mi bismo tu odluku u potpunosti ignorirali zato što bi bila protuustavna. Predsjedničina »vlada« morala bi se sastajati na Pantovčaku, kažu u Vladi. Sustav sada jest usporen, ali ne i paraliziran, ističe Arsen Bauk



ZAGREB Od parlamentarnih izbora nije još prošlo niti mjesec dana, u tijeku su pregovori o sastavljanju Vlade, ali ljudi iz Ureda predsjednice već otvoreno najavljuju da bi Kolinda Grabar-Kitarović mogla raspisati nove izbore. Premda čelnici tri najjače političke opcije redom ističu da su protiv ponavljanja izbora.


Proteklih dana s Pantovčaka su dolazile neslužbene poruke da je predsjednica, prije nego što ikome povjeri mandat da pokuša formirati Vladu, spremna, sukladno ustavnom članku 112., imenovati nestranačku Vladu i raspisati prijevremene izbore. Navodno Kolinda Grabar-Kitarović namjerava sudionicima pregovora dati šansu samo do kraja godine. Njezin pravni savjetnik Vladimir Šeks jučer je, nakon neuspjelog konstituiranja Sabora, javno promovirao zamisao o skorašnjim izborima, ali bez točnog datuma.


Ključna točka


– Ako se u jednom razumnom roku, a vrijeme će pokazati koji je to rok, ne konstituira Sabor i ne počne funkcionirati zakonodavna vlast, tada će predsjednica morati razmisliti o tome da iskoristi svoju ustavnu ovlast, pravo i dužnost koja se ogleda u tome da se predsjednica brine o urednom funkcioniranju i stabilnosti državne vlasti. Tada bi mogao nastupiti trenutak da predsjednica razriješi taj gordijski čvor, što će ovisiti o daljnjem razvoju događaja, izjavio je Šeks. Dolazeći jučer ujutro u zgradu parlamenta bio je eksplicitan, navodeći da bi predsjednica, ako se Sabor ne konstituira i pregovori o Vlade odulje bez rezultata, »mogla početi razmišljati o primjeni ustavne odrede o imenovanju privremene nestranačke vlada i raspisivanju novih izbora«. Ipak, Šeks misli da se to može izbjeći ako građani »ogorčeni zbog ovakvog ponašanja svih na hrvatskoj političkoj sceni« naprave ogroman pritisak kako bi sudionici pregovora došli pameti i brzo konstituirali Sabor. Dakle, to je konstituiranje ključna točka, ako bi ono uspjelo više ni Šeks ni Kolinda Grabar-Kitarović ne bi mogli kalkulirati s novim izborima bez da itko dobije mandat. Predsjednica nikako ne može sama raspustiti Sabor.



USTAVNE NEDOREČENOSTI  (oko formiranja vlasti)




nema odredbe koja rješava problem u slučaju da saborski zastupnici ne uspiju izabrati predsjednika i konstituirati Sabor


nije precizirano tko, u slučaju da se Sabor ne konstituira na prvoj sjednici, ponovo saziva zasjedanje


nije određeno koliko dugo mogu trajati konzultacije


nije jasno što radi predsjednik Republike ako nakon obavljenih konzultacija nitko ne uživa povjerenje svih zastupnika i može li ikome dati mandat


upitno je može li predsjednica Republike raspisati izbore bez da prethodno ikome da mandat


u slučaju da se konstituira Sabor, a mandatari ne uspiju sastaviti vladu, predsjednica Republike imenuje privremenu nestranačku vladu i istodobno raspisuje izbore; nigdje se ne navodi da se konstituirani Sabor raspušta i što ako on izglasa nepovjerenje privremenoj nestranačkoj vladi



No, u koaliciji Hrvatska raste uvjereni su da konstituiranje parlamenta nije jedina ustavno-pravna prepreka predsjednici da raspiše izbore.


– Sustav sada jest usporen, ali ne i paraliziran. Naša tehnička Vlada može funkcionirati sve dok se u Saboru ne odbiju dva moguća mandatara. Ovdje se radi o pokušaju predsjednice da sebi preuzme ovlasti koje po zakonu i Ustavu nema, upozorio je jučer ministar Arsen Bauk.


Pozivanje na Ustav


Jednak je stav iznio SDP-ov zastupnik Peđa Grbin.


– Predsjednica bi prekršila Ustav kad bi raspisala nove izbore prije nego što odredi mandatara i da mu mogućnost da pokuša sastaviti Vladu, izričit je Grbin, koji smatra da Kolinda Grabar-Kitarović mora sazivati konzultacije sve dok ne dobije dokaz da netko raspolaže potrebnom većinom. Grbin objašnjava da spomenuti 112. članak propisuje da predsjednica može imenovati privremenu vladu i raspisati izbore samo ako »Vlada ne bude sastavljena u skladu s člancima 110. i 111. Ustava«. U ta dva članka definira se sve oko davanja mandata i rokova koje mandatar ima za sastavljanje vlade.


– Tek kad iscrpi sve mogućnosti s određivanjem mandatara, predsjednica može raspisati nove izbore. Takva odredba služi upravo kao zaštita od toga da predsjednik države, ne svidi li mu se opcija koja može skupiti većinu, izbjegne određivanje mandatara i ide na raspisivanje novih izbora, naglašava Grbin.



Gardašević: Prvo treba potrošiti varijante s dva mandatara


Đorđe Gardašević, docent na katedri za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, pitali smo može li predsjednica, u slučaju da joj nitko ne može potvrditi da ima 76 mandata, odmah raspisati izbore.– To je teško pitanje, skloniji sam tome da treba potrošiti varijante s dva mandatara, kazao nam je Gardašević. Prema Ustavu mandatar ima 30 dana za sastavljanje vlade i izglasavanje povjerenja u Saboru. U slučaju da mandatar ne uspije sastaviti vladu i dobiti povjerenje u roku od 30 dana, predsjednica Republike može produljit rok za još najviše 30 dana. Ako mandatar ni tada ne uspije sastaviti vladu, ili ona ne dobije povjerenje u Saboru, predsjednica Republike povjerit će mandat drugoj osobi. Gardašević je sklon tome da se vlada pokuša sastaviti u Saboru, a ne da se odmah raspisuju novi izbori. U slučaju da se odmah raspišu novi izbori ne bi se niti pokušalo koristiti ustavna rješenja s mandatarima, a Gardašević podsjeća i da su na izborima birani zastupnici u Saboru te je parlament tijelo u kojem bi se trebale voditi rasprave o sastavljanju vlade.


Ipak, u SDP-u ne isključuju mogućnost da predsjednica zaista napravi ono o čemu bi, kako joj sugerira Šeks, u jednom trenutku morala započeti razmišljati.


Uzaludan posao


– Ako predsjednica donese nekakvu odluku o nestranačkoj vladi i novim izborima, to neće ništa značiti. Mi bismo tu odluku u potpunosti ignorirali zato što bi bila protuustavna. Naša bi Vlada, jedina legalna, nastavila normalno raditi, ta predsjedničina »vlada« sigurno ne bi mogla ući u Banske dvore, morala bi se sastajati na Pantovčaku. Također, nema mogućnosti da predsjednica bez naše Vlade organizira nove izbore. Sve bi to bio uzaludan posao, rekao nam je jučer jedan Vladin dužnosnik.



Barić: Predsjednica ne smije dati mandat bez dokaza o većiniNe samo da ima mogućnost, već ne smije dati mandat bez dokaza da netko uživa povjerenje većine svih saborskih zastupnika (76). Na njoj je samo da procijeni koliko dugo će im dati da pregovaraju prije nego zaključi da nema šanse da netko dobije potporu. Taj razumni rok za pregovore traje najmanje 30 dana, a najviše 60 dana, i nije izravno povezan s konstituiranjem Sabora. Ali ako se i do 14. prosinca ne konstituira Sabor, to je snažna indicija o nemogućnosti dogovora oko imenovanja mandatara. Uz to, temeljem konzultacija predsjednica može i ranije utvrditi da je dogovor nemoguć, istaknula je Sanja Barić, predstojnica katedre ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci.


Premijer Zoran Milanović jučer je ujutro, kad se još nadao da će Sabor biti konstituiran, izjavio da niti u suprotnom u Hrvatskoj neće nastupiti bezvlašće.


– Zemlja ima Vladu, može je imati još mjesecima. Četiri godine mi možemo na ovakav način funkcionirati kao manjinska vlada, to nije dobro, ali u Europi ima takvih primjera, poručio je Milanović.U ponedjeljak se održava drugi krug konzultacija, iako nije jasno o čemu će se u Uredu predsjednice razgovarati budući da nakon prvog kruga nije bilo pomaka u pregovorima Mosta, koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije. Treći krug očekuje se oko Božića.