Obilježavanje

Na komemoraciji u Jasenovcu usprkos jakoj kiši oko dvije tisuće ljudi

Boris Pavelić

Foto Boris Pavelić

Foto Boris Pavelić

Od 2016. zajednice žrtava ustaškog režima - Srbi, Židovi, Romi i antifašisti - organiziraju komemoraciju odvojenu od države kako bi upozorilo na revizionizam i negacionizam, koji vlast, prema njihovom uvjerenju, tolerira i potiče



Usprkos kiši oko dvije tisuće ljudi okupilo se danas u spomen području Jasenovac na komemoraciji ustaškim žrtvama, koja se četvrti put zaredom održava odvojeno od službene državne komemoracije.


Od 2016. zajednice žrtava ustaškog režima – Srbi, Židovi, Romi i antifašisti – organiziraju komemoraciju odvojenu od države kako bi upozorilo na revizionizam i negacionizam, koji vlast, prema njihovom uvjerenju, tolerira i potiče.


Današnju komemoraciju organiziraju Židovska općina Zagreb, SNV, Savez antifašističkih boraca i antifašista i Savez Roma u Hrvatskoj – Kali Sara.




U spomen području Jasenovac došli su predstavnici tih organizacija, potomci žrtava ustaškog logora smrti, predstavnici veleposlanstava i mnogi drugi gosti. Govorit će predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus i biti održan prigodan komemorativno umjetnički program.


Službena državna komemoracija održat će se u nedjelju, 14. travnja.


Od početka dvijetisućitih do 2016., polovinom travnja u spomen području Jasenovac, tradicionalno se održavala jedinstvena komemoracija u znak sjećanja na proboj logoraša iz koncentracijskog logora Jasenovac 22. travnja 1945., na kojoj su govorili i predstavnici vlasti, predstavnici žrtava i velikodostojnici vjerskih zajednica.