Bijes prirode

Na Jadranu su također mogući tsunamiji visine do 10 metara: ‘Pitanje je bi li ljudi imali vremena za evakuaciju’

P. N.

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters



Tragedija poput one u Indoneziji gdje je dosad izbrojano najmanje 280 poginulih, uvijek iznova aktualizira pitanje – je li smrtonosni tsunami moguć i na Jadranu.


Ovim se pitanjem pozabavio Express.hr, koji podsjeća da su sredinom 2015. godine geolozi na Hvaru, na području Majerovice, otkrili tragove tsunamija, koji je prije 66 milijuna godina izazvao udar asteroida odgovornog za izumiranje dinosaura. No, to nije jedini tsunami koji se dogodio u Jadranu u prošlosti.


Poznato je da je visoki val pogodio talijansku obalu Jadrana 1627. godine, zna se da su potresi u Dubrovniku 1667. godine i Crnogorskom primorju 1979. godine također izazivali tsunamije. Zbog relativno slabijih potresa, plićeg mora i niza drugih faktora ti valovi nisu bili visoki kao na Pacifiku, ali s druge strane, ako se tsunami formira u Jadranu, puno brže udara u obalu te je pitanje bi li stanovnici imali vremena za evakuaciju u slučaju doista velike kataklizme, upozorili su svojevremeno stručnjaci sa Geofizičkog zavoda u Zagrebu.




Procjenjuje se da je udar asteroida u dalekoj prošlosti izazvao tsunami koji je inicijalno bio visok vjerojatno između 300 i tisuću metara. Budući da je slabio prolaskom kroz Atlantik, ulaskom u tadašnji ocean Tetis i dolaskom do naše Jadranske karbonatne platforme, koja je bila oko 10 tisuća kilometara udaljena od mjesta udara asteroida u Yucatanu u Meksiku, procjenjuje se da bi visina tsunamija na samoj platformi bila između 30 i 100 metara”, ispričao je dr. sc. Tvrtko Korbar. 


Napomenuo je, dodaje Express, da ne postoji mogućnost da naše područje ponovno pogodi tsunami tolikih razmjera.


“U tom dobu nije postojao Apeninski poluotok, nakon ovih geoloških promjena zadnjih 50 milijuna godina izdignuli su se planinski lanci Dinarida i Apenina, konfiguracija se promijenila i zato ne postoji mogućnost ovako velikog tsunamija, ali tsunami je samo jedna od posljedica takvih katastrofa koje se događaju svakih stotinjak milijuna godina. Naše kolege s geofizičkog odsjeka PMF-a bave se tsunamijima do visine desetak metara i realna opasnost za takav tsunami na našem području postoji, a to znaju stanovnici Vela Luke i drugih dubokih zaljeva”, zaključio je Korbar.