Promjene sustava

NOVI PAKET ZAKONA Ukidaju se turističke zajednice koje previše novca troše na plaće zaposlenih?

Andrea Bralić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Boravišna pristojba promijenit će naziv u turističku pristojbu, njena visina u najvećem dijelu određivat će se na lokalnoj razini, a ministar će pravilnikom odrediti minimum i maksimum iznosa



Ministarstvo turizma pustilo je u javnu raspravu paket zakona koji će se direktno ticati djelovanja sustava turističkih zajednica. Nakon više od dva desetljeća ovaj ogromni sustav doživjet će značajne izmjene, a intencija je da novi zakoni omoguće veću učinkovitost, te da manje turističke zajednice potaknu na udruživanje sukladno zajedničkim interesima. Zadaća turističkih zajednica više neće biti samo oglašavanje i promoviranje, već će one morati razvijati proizvode i stvarati nove motive za dolazak gostiju. Napokon bi trebao zaživjeti pojam destinacijskog menadžmenta jer će to biti načelo preustroja sustava.


Turističke zajednice koje više od 30 posto prihoda troše na plaće, ukidaju se, a njima više neće isključivo predsjedavati gradonačelnik ili načelnik jedinice lokalne samouprave u kojoj se nalaze.


Efikasnost i transparentnost 


Vremenski se ograničava razdoblje u kojem predsjednik turističke zajednice može zastupati turističku zajednicu u slučaju kada turistička zajednice još nije izabrala direktora, zbog činjenice da se dosadašnja zakonska ovlast predsjednika vrlo često zloupotrebljavala.




Izmjene bi trebale rezultirati efikasnijem sudjelovanju turističkih zajednica u upravljanju destinacijom, udruživanju i racionalizacijom, povećanjem učinkovitosti sustava u razvoju i unapređenju turističkih proizvoda, svrsishodnijem trošenju sredstava, većoj transparentnosti rada i boljom promocijom.


Direktor HTZ-a Kristjan Staničić višekratno je isticao kako očekuje da će novi zakoni omogućiti još veću učinkovitost cjelokupnog sustava turističkih zajednica, a one manje potaknuti na udruživanje sukladno zajedničkim interesima, te kako je nužna jača i jasnija decentralizacija.


I boravišna pristojba postaje dio destinacijskog menadžmenta, ali izmjenama zakona ona će doživjeti promjenu naziva i postati turistička pristojba. Njome će se osigurati se dodatna sredstva za jačanje razvojnog turističkoj potencijala svih hrvatskih područja, a posebice slabije razvijenih i ratom pogođenih područja.


Visina turističke pristojbe u najvećem dijelu određivat će se na lokalnoj razini, a ministar će pravilnikom odrediti minimum i maksimum turističke pristojbe u okviru kojih će se moći kretati turistička vijeća regionalnih turističkih zajednica prilikom određivanja visine turističke pristojbe svojim odlukama. Ministar će pravilnikom odrediti visinu turističke pristojbe u nautici, odnosno za goste koji koriste uslugu smještaja na plovnim objektima nautičkog turizma, charteru i na brodovima za višednevna kružna putovanja te za osobe koje su vlasnici ili korisnici plovila za razonodu.


Nova raspodjela 


Novim Zakonom stvorit će se odgovarajući pravni okvir za drugačiju raspodjelu sredstava turističke pristojbe, a u strukturi ukupnih aktivnosti koje sustav turističkih zajednica financira iz prikupljenih sredstava kao najznačajnije aktivnosti ističu se internet oglašavanje, prisutnost na svjetskim tražilicama, TV oglašavanje, oglašavanje u različitim kampanjama. Kako se boravišna pristojba godinama nije mijenjala, a prihodi od članarine su padali, nužnim se nameće potreba za praćenjem modernih tehnologija, modernih načina promocije, a dodatno i prisutnosti na sve većem broju stranih tržišta, što iziskuje znatna financijska sredstva.


Među novostima ističe se izuzimanje sezonskih radnika u plaćanju pristojbe, smanjen je krug osoba koje se smatraju članovima uže obitelji, ali su dodani izvanbračni drug i životni partner, sudionici školskih paket aranžmana s uključenim smještajem plaćaju 50 posto pristojbe, a do sada je nisu plaćali. Osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, turističku pristojbu plaćaju isključivo u godišnjem paušalnom iznosu za svaki krevet i smještajnu jedinicu u kampu koji se koriste za pružanje usluga smještaja. Kao najvažniji efekt izmjena zakona ističe se podizanje konkurentnosti područja na kojem su prikupljena sredstva turističke pristojbe s obzirom da se lokalne turističke zajednice pojačano trebaju baviti razvojem i unapređenjem sustava destinacijskih turističkih doživljaja.