Hrvatski sabor

NOVI OBRAT – HDZ tvrdi da ima većinu: ‘Predsjednika biramo odmah, ministre nakon lokalnih izbora’

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Većinu od 76 potpisa je potvrdio i Branko Bačić. To smo imali i jučer, dodao je. Rekao je da potporu daje i Željko Glasnović. No o novim ministrima se, dodaje, ne bi razgovaralo do poslije lokalnih izbora



Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i poslovnički sustav danas je ujutro zasjedao o zahtjevu SDP-ovog Peđe Grbina da se dade mišljenje o povredi poslovnika Hrvatskog sabora. Radi se o situaciji nakon što je poslije ostavke Bože Petrova, na predsjedničku stolicu jučer odmah zasjeo Željko Reiner. No par sati kasnije uslijedio je novi obrat.


NOVO! 12:19 – Većinu od 76 potpisa je potvrdio i Branko Bačić. To smo imali i jučer, dodao je. Rekao je da potporu daje i Željko Glasnović. No o novim ministrima se, dodaje, ne bi razgovaralo do poslije lokalnih izbora.


NOVO! 12:17 – Odbor za Ustav odustao je od davanja mišljenja, jer je u međuvremenu Klub zastupnika HDZ-a u proceduru uputio prijedlog izbora novog predsjednika Hrvatskog sabora i dao za to 76 potpisa.




NOVO! 12:09 – Valjda je već svima u Hrvatskoj jasno da IDS i HNS igraju za HDZ. Jasno je da saborske većine nema. A ovo je uzurpacija svih institucija. Ovdje se radi ili o borbi za fotelje ili o borbi za Agrokor, dodao je Grmoja u izjavi za N1 televiziju.


NOVO! 12:04 – Još nije počela sjednica Hrvatskog sabora.


NOVO! 11:08 – Sjednica Odbora će biti nastavljena iza zatvorenih vrata.


NOVO! 10:55 – “Uporno pričamo da Sabor nema većinu što nije istina. Manjina je imala zadaću jučer pokazati da ima većinu i u tome nisu uspjeli. Nije bila obveza Vlade pokazati da ima većinu. To moramo osvijestiti”, poručio je Branko Bačić (HDZ), koji za Grbinov prijedlog misli da nije dobar, jer ne treba uvoditi novi institut u Sabor. 


NOVO! 10:47 – Orsat Miljenić je istaknuo da se u ovom trenutku ni ne zna tko ima većinu. Vesna Pusić kaže također da Sabor nije dekonstituiran. A što se tiče pitanja legitimiteta, ni Petrov nije imao legitimitet, jer je imao 79 potpisa protiv sebe.


NOVO! 10:42 – Milorad Pupovac (SDSS) rekao je;


– Predsjednik Sabora jučer je dao ostavku, ali njegova ostavka nije potvrđena. Činjenica da je Reiner preuzeo vođenje sjednice naprosto nije sporna.


NOVO! 10:27 – Dražen Bošnjaković misli da bi se uvođenjem v.d. predsjednika izašlo iz okvira Ustava i Poslovnika.


NOVO! 10:25 – Grgin misli da je nužno da Petrova zamijeni jedan od potpredsjednika kojeg zastupnici biraju među sobom. To je nužno da se osigura kontinuitet.


– No takav zamjenik nema takav legitimitet, smatram da takom predsjedniku Sabora treba ograničiti ovlasti u tom interregnumu. Potpredsjednik Hrvatskog sabora do izbora predsjednika treba obavljati tehničke poslove, te ne smije zaključiti sjednicu, mijenjati ili dopunjavati dnevni red, osim točaka koje se odnose na izbor predsjednika, iskazivanje povjerenja članovima Vlade, raspuštanju Hrvatskog sabora…, dodao je.


NOVO! 10:20 – Držim da je Reinerovim postupanjem prekršen Poslovnik. Ne bi trebali raspravljati o onome što se dogodilo jučer, već kako ćemo riješiti daljnju situaciju i spriječiti da se ponavlja ovakva dvojba, kaže Peđa Grbin, koji se ipak ne slaže da je Sabor dekonstituiran ostavkom Bože Petrova.