DORH

NIJE GOTOVO Istraga u slučaju Agrokor nastavlja se do dovršetka “svih potrebnih radnji”

Hina

Ivica Todorić / Foto: D. JELINEK

Ivica Todorić / Foto: D. JELINEK

Rokovi za produljenje istrage predviđeni u Zakonu o kaznenom postupku instruktivne su naravi te će se istraga nastaviti do dovršetka provođenja svih potrebnih radnji, nakon čega će biti donesena meritorna državnoodvjetnička odluka«, odgovoreno je Hini iz zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje vodi istragu u slučaju Agrokor



Iako je istraga u slučaju Agrokor, prema zakonskim rokovima, trebala biti dovršena do 20. svibnja ona će se nastaviti do »dovršetka provođenja svih potrebnih radnji«, doznaje se u ponedjeljak državom odvjetništvu.


»Rokovi za produljenje istrage predviđeni u Zakonu o kaznenom postupku instruktivne su naravi te će se istraga nastaviti do dovršetka provođenja svih potrebnih radnji, nakon čega će biti donesena meritorna državnoodvjetnička odluka«, odgovoreno je Hini iz zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje vodi istragu u slučaju Agrokor.


Mediji su ranije, pozivajući se na odvjetnike okrivljenika izvijestili da je državno odvjetništvo probilo rokove istrage za koju je najavljivano da će biti dovršena do 20. svibnja jer nije gotovo financijsko-knjigovodstveno vještačenje.




Odvjetnik Ante Todorića, Fran Olujuć kazao je za N1 prema Zakonu o kaznenom postupku (ZKP), ako istraga ne bude dovršena u roku, za državno odvjetništvo neće nastupiti štetne posljednice, a obrana može pisati prigovor sucu istrage.


Spornim je ocijenio što je financijsko-knjigovodstveno vještačenje kao ključni dokument povjereno stranoj tvrtki.


Odvjetnica Ivice Todorića, Jadranka Sloković, kazala je da je ovo prvi put da se na ovakav način probijaju rokovi od izmjena ZKP-a.


Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić kazao je početkom svibnja da će istraga u slučaju Agrokor vjerojatno biti dovršena do 20. svibnja.


Pojasnio je da je riječ o jednom od »izuzetnih predmeta« te da je vještačenje koje provodi strana tvrtka »vrlo komplicirano«. No, prema svim informacijama koje imamo vještačenje bi trebalo biti gotovo do trenutka kada je produljen rok za završetak istrage, kazao je Jelenić.


Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo u studenome 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna.


Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.


Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i zabranu napuštanja Zagreba.


Istraga je u međuvremenu proširivana i zbog novih sumnji na štetu Agrokora.