Privrženi savjetnici

NEMA PROBLEMA, PLATIT ĆEMO VIŠE: Predsjednica obećala NATO paktu da ćemo više trošiti na obranu

Hina

snimio Ivica Tomić

snimio Ivica Tomić

"Povećanje investicija u obranu nije samo obveza prema NATO-u nego i prema građanima kojima moramo jamčiti sigurnost", rekla je predsjednica.



BRUXELLES – Hrvatska je privržena solidarnosti unutar NATO-a i podjeli tereta i stoga će povećati investicije u obranu, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nakon razgovora s glavnim tajnikom Saveza Jensom Stoltenbergom.


“Hrvatska je privrženi saveznik, saveznik privržen transatlantskoj solidarnosti i podjeli tereta”, rekla je predsjednica Grabar Kitarović, dodajući da je Hrvatska preokrenula trend i počela povećavati investicije u obranu.


“Kažem investicije, a ne troškovi jer su to investicije u našu sigurnost, sigurnost našeg susjedstva i NATO-a”, rekla je predsjednica nakon razgovora sa Stoltenbergom u novom sjedištu Saveza u Bruxellesu.




Predsjednica i glavni tajnik razgovarali su o pripremama za summit NATO-a sljedeći mjesec, povećanju obrambenih proračuna u zemljama članicama, stanju u jugoistočnoj Europi, ulozi NATO-a u suočavanju s izazovima poput ilegalnih migracija.


“Povećanje investicija u obranu nije samo obveza prema NATO-u nego i prema građanima kojima moramo jamčiti sigurnost”, rekla je predsjednica.


Dodala je da je na vladi predstavljeno nekoliko projekcija povećanja investicija u obranu te da će nacionalni plan o povećanju troškova biti dostavljen NATO-u čim ga vlada usvoji.


Predsjednica Grabar Kitarović je rekla da je za Hrvatsku jako važno što se događa u njezinu jugoistočnom susjedstvu.


“Jako je važno što se događa u našem jugoistočnom susjedstvu i način na koji se suočavamo s utjecajima trećih zemalja ili trećih skupina izvan regije, koji bi htjeli odrediti procese, uključujući i političku budućnost nama susjednih zemalja. Čvrsto vjerujem da je pravo svake zemlje da odluči o svom putu”, rekla je predsjednica.


Pozdravila je dogovor između vlada Makedonije i Grčke i izrazila nadu da će to otvoriti put Makedonije u NATO. Izrazila je potporu aktiviranju Akcijskog plana za članstvo za Bosnu i Hercegovinu.


“To bi trebalo pomoći u deblokiranju nekih procesa prema euroatlantskim integracijama BiH”, rekla je Grabar Kitarović i izrazila nada da će izbori u listopadu donijeti stabilnost BiH, koja je važna i za stabilnost Hrvatske i cijele regije jugoistočne Europe.


I predsjednica Grabar Kitarović i glavni tajnik izrazili su pozitivna očekivanja u pogledu summita Saveza koji se održava 11. i 12. srpnja u Bruxellesu. 


“Na summitu ćemo razgovarati i o podjeli tereta. Obećali smo u Walesu 2014. godine da ćemo zaustaviti rezove i postupno povećavati troškove za obranu do dva posto BDP-a. Pozdravljam što je Hrvatska počela povećavati proračun za obranu”, rekao je Stoltenberg.


“Očekujem da će ovaj summit kao niti jedan ranije pojačati veze između dviju strane Atlantika”, rekla je predsjednica Grabar Kitarović. Dodala je kako očekuje da će američki predsjednik Donald Trump tražiti povećanje troškova za obranu “i to s pravom”.


Stoltenberg je na pitanje u vezi s posljednjim potezima američkog predsjednika Trumpa, rekao kako se slaže da postoje nesporazumi između država s dvije strane Atlantika, da je takvih nesporazuma bilo i ranije, ali da je NATO uvijek nalazio snage da to nadiđe.


Dodao je da ne treba gledati samo izjave nego i djela, navodeći kao primjer pojačanu američku nazočnost u Europi.


Stoltenberg je istaknuo da cijeni hrvatski doprinos misijama NATO-a poput onih u Litvi i Poljskoj, Afganistanu i Kosovu te da pozdravlja hrvatski doprinos u jugoistočnoj Europi.


Pozdravio je dogovor grčke i makedonske vlade oko imena Makedonije, dodajući da sada postoji izgledi da se deblokira ulazak te zemlje u NATO ako se dogovor provede.