Zavađeni socijaldemokrati

NEMA FINALA Danas će se u Zagrebu održati sjednica Glavnog odbora: SDP ostaje u pat-poziciji?

Dražen Ciglenečki

To ne znači da će sjednica Glavnog odbora proći mirno. Zavađeni SDP-ovci obavljali su jučer posljednje pripreme za međusobni sraz, a Bernardićevi protivnici sastavili Teze za raspravu, koje će dijeliti članovima Glavnog odbora



ZAGREB Dan prije finala Svjetskog prvenstva u Moskvi, danas će su u Zagrebu održati sjednica Glavnog odbora SDP-a koja je zamišljena kao završetak sukoba u stranci, ali malo je vjerojatno da će to biti finale. Realnije bi bilo da se pokaže da niti u Glavnom odboru, kao niti u Predsjedništvu SDP-a, neospornu većinu nemaju ni pristaše Davora Bernardića ni njegovi protivnici. Bilo bi veliko iznenađenje kad bi Bernardić osigurao većinu u Glavnom odboru koja bi izglasala oštre sankcije za Peđu Grbina i njegove istomišljenike koji ga pozivaju da podnese ostavku, ali i da »pučisti«, kako ih naziva predsjednik SDP-a, uspiju privući na svoju stranu minimalno potrebna 52 člana toga tijela. Izvjesniji je nastavak pat situacije u SDP-u.


 »Teze za raspravu«


No, to ne znači da će sjednica Glavnog odbora proći mirno. Zavađeni socijaldemokrati obavljali su jučer posljednje pripreme za međusobni sraz. Bernadićevi protivnici sastavili su Teze za raspravu, koje će dijeliti članovima Glavnog odbora. Riječ je o razrađenoj argumentaciji stava da je Bernardić neuspješan politički lider i da je jedino dobro rješenje za stranku njegovo povlačenje. Prva je teza da je rejting SDP-a loš, a to je potkrepljeno podacima iz anketa o popularnosti stranke, koju je u travnju 2016. podržavalo 29 posto hrvatskih građana, dok je sada to 18,7 posto. Krivnja je to, tvrde »pučisti«, Davora Bernardića. Njega se, nadalje, kritizira zbog raspuštanja stranačkih organizacija, brisanja članova i izbornog inženjeringa, kao i »promašene medijske strategije« i »izgubljenog koalicijskog potencijala«. Mediji su, navodi se, Bernardićeve napade na IDS, GLAS, Most i Živi zid iščitavali kao njegovu želju za velikom koalicijom SDP-a i HDZ-a, a »čak se i govorilo o tajnim sastancima s premijerom Plenkovićem«. Bernardiću se u Tezama zamjera i, primjerice, »koketiranje s Milanom Bandićem«.



Zlatko Komadina jučer je prilikom otvaranja novih prostora Hitnog medicinskog trakta kratko komentirao svoja očekivanja od današnjeg zasjedanja Glavnog odbora SDP-a.– Sutra je subota i Glavni odbor stranke. Očekujem da kapetan učini ono što je potrebno, spasi brod, posadu i putnike i dovede ga u mirnu luku – poručio je Komadina. (B. Č.)


Podrška vodstvu




Zastupnik Gordan Maras, predsjednik SDP-a u Zagrebu, nije potpisao pismo kojim se traži Bernardićeva ostavka, ali se javno založio za prijevremene unutarstranačke izbore. Učinio je to prije desetak dana, ali tek jučer je 12 od 14 članova Predsjedništva zagrebačkog Gradskog odbora priopćenjem optužilo Marasa da je na taj način prekršio zaključak Predsjedništva SDP-a od 3. srpnja. Tim se zaključkom članove i dužnosnika SDP-a pozvalo da o stranačkim pitanjima raspravljaju isključivo u okviru stranke. »Cilj nam je pružiti podršku vodstvu SDP-a i zaštititi stranku od istupa pojedinaca u javnosti o unutarstranačkim temama, a kojima se nanosi šteta SDP-u«, napisali su Marasovi oponenti u priopćenju koje je medijima stiglo iz sjedišta SDP-a. Maras to nije htio jučer komenitirati, ali je najavio dolazak na sjednicu Glavnog odbora, premda nije njegov član s pravom glasa.