Nova paljevina

NAPAD NA “NOVOSTI” NIJE BEZAZLEN Bajto: ‘Prijete nam da ćemo završiti kao Charlie Hebdo’

Boris Pavelić

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

»Začuđujuće je da takvo uzastopno divljanje ne izaziva reakcije, ni među vladajućima, ni u opoziciji. To pokazuje koliko je normalizirana fašizacija društva: na paljenje lista nacionalne manjine nitko se više ni ne osvrće«, upozorava Bajto



ZAGREB »Prijete nam da ćemo završiti kao Charlie Hebdo«, kazao je našem listu glavni urednik tjednika »Novosti« Nikola Bajto, nakon što je predsjednik Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP) Dražen Keleminec jučer, drugi put u deset dana, u najužem središtu Zagreba spalio primjerke »Novosti«.


Nakon što je 2. rujna, uz potporu desetak pristaša, spalio »Novosti«, zaprijetivši premijeru Plenkoviću da »ne dira pozdrav ‘Za dom spremni’«, Keleminec je jučer održao vrlo sličan, kako ga Bajto zove, »mrzilački performans«, izvijestivši da je A-HSP zbog poticanja na mržnju protiv Hrvata podnijela kaznenu prijavu protiv predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca, predstavnika izdavača »Novosti«.


»Začuđujuće je da takvo uzastopno divljanje ne izaziva reakcije, ni među vladajućima, ni u opoziciji. To pokazuje koliko je normalizirana fašizacija društva: na paljenje lista nacionalne manjine nitko se više ni ne osvrće«, upozorava Bajto.




Zbog prijetnji koje su proteklih dana primili, »Novosti« su prošloga tjedna prvi put podnijele prijavu policiji. »Prijetnje ćemo ubuduće redovito prijavljivati i zahtijevati da se počinitelji pronađu i kazne. Prijete nam da ćemo letjeti u zrak, da nas treba zatući…«, kaže Bajto, dodajući da novinari ne posustaju. »Ne bojimo se«, kaže.


Keleminec je za paljenje »Novosti« jučer osigurao i »srpsku« podršku. »Novosti« su izvijestile da je doveo »Nikolu Krklješa, kojeg je predstavio kao umirovljenog novinara iz Rijeke«.


Policija je jučer izvijestila da će »proširiti kriminalističko istraživanje protiv predsjednika A-HSP-a Dražena Keleminca, koje je u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom započela povodom istovjetnog događaja od 2. rujna 2017.«, kada je također Keleminec zapalio primjerak »Novosti«.