Izbori u Splitu

Može li grafološko vještačenje dokazati Kerumove tvrdnje o krađi glasova?

Hina

Željko Kerum, Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Željko Kerum, Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Pravnici tvrde da se vještačenje ne može tražiti u izbornom nego u kaznenom postupku kojeg onaj tko prigovara mora pokrenuti ili na policiji ili na državnom odvjetništvu



Novi splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara (HDZ) najavio je u ponedjeljak tužbu protiv Željka Keruma (HGS) zbog uvreda i laži iznesenih tijekom izborne kampanje, a Kerum da će podnijeti kaznene prijave protiv nepoznatih osoba zbog krađe, pa čak i tražiti grafološko vještačenje svih 5451 nevažećeg listića.


Andro Krstulović Opara je eksluzivno u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju najavu da će tužiti Keruma za duševne boli i uvrede.


»Ostavio sam to za iza izbora upravo upravo da ne bi kontaminirao javnost. Nije lako bilo mojoj obitelji, ženi, djeci… Ni to mu nije bilo dosta, pa je već sljedeći dan optužio mog pretka za ubojstvo, a moje ljude iz kampanje, koji su vrijedno radili, da su mu ukrali izbore«, rekao je Krstulović Opara.




Kerum pak smatra da je pokraden i ponižen na lokalnim izborima za gradonačelnika Splita u kojima je za manje od dva postotna poena izgubio od Andre Krstulovića Opare te je za Slobodnu Dalmaciju najavio da će podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja, te tražiti grafološko vještačenje svakog nevažećeg listića kojih je bilo 9,46 posto, odnosno 5.451.


Andro Krstulović Opara osvojio je 46,19 posto, a Željko Kerum 44,30 posto glasova birača.


U izjavi za medije je rekao da je to što se dogodilo u Splitu pogubno za razvoj demokracije u zemlji i da su tim činom poniženi svi, a takav Split i Hrvatska nisu zaslužili.


Ponovio je kako je još sinoć nakon izlaznih anketa predvidio što će se dogoditi jer je imao informacije s birališta i još jednom kazao da neće koalirati s Androm Krstulovićem Oparom.


Drži kako je lako utvrditi radi li se o istoj kemijskoj olovci s kojom su zaokruženi jedan i drugi kandidat, te je poručio da neće odustati već će ići do Ustavnog suda, pa ako treba čak i u Strasbourg.


Prema informacijama iz Županijskog izbornog povjerenstva Željko Kerum još nije uputio nikakav prigovor na postupak izbora, a rok za to mu ističe u utorak točno u ponoć.


Pravni stručnjaci tvrde da nakon što se uputi prigovor na postupak izbora čeka se odluka Županijskog izbornog povjerenstva nakon koje postoji mogućnost ulaganja žalbe Ustavnom sudu koji o njoj odluku treba donijeti u zakonskom roku od 48 sati.


Postoji čak mogućnost da Ustavni sud, ukoliko je utvrđeno da su na nekim biračkim mjestima uočeni nesrazmjeri u glasačkim listićama, odluči na njima i ponoviti izbore, ali se to ne bi odnosilo na cijeli grad.


Što se grafološkog vještačenja tiče, pravnici tvrde da se ono ne može tražiti u izbornom nego u kaznenom postupku kojeg onaj tko prigovara mora pokrenuti ili na policiji ili na državnom odvjetništvu što, po posljednjim informacijama, Kerum još nije napravio jer njegova kaznena prijava na ta dva mjesta još nije zaprimljena.


Ostaje na kraju nejasno, kažu pravnici, i što bi se dobilo eventualnim grafološkim vještačenjem glasačkih listića s obzirom na to da se vještači rukopis, a na glasačkim listićima su tek krugovi.