Rasprava u Saboru

Mostovka Ninčević Lesandrić prozvala Marića zbog kredita HBOR-a, on odgovorio da nije Superman

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Ilustrirao je to na primjeru carinskih službenika koje susreće prilikom svakog putovanja u inozemstvo. »Ja sam njima nadređen, ali pred njima stojim u stavu mirno, jer ta carinska služba je bila i bit će poslije Zdravka Marića. Ja sam ministara financija, nisam Superman pa ne mogu ja nekomu narediti i nikad se ne bi stavio u takvu poziciju«, branio se Marić i apelirao na zastupnike da ne vode rasprave zbog kojih će javnost misliti da se u HBOR-u razbacuju novcem



ZAGREB Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u srijedu je u Saboru prozvala ministra financija Zdravka Mariću za nesavjesno postupanje zbog odobravanja HBOR-ova kredita Agrokoru, najavivši da će njezina stranka glasati za njegov opoziv, na što joj je Marić odgovorio kako nije Superman te da ne može nikome ništa narediti.


Ninčević Lesandrić ocijenila je nedopustivim da se materijali za sjednicu Nadzornog odbora HBOR-a, čijeg je ona član, dobivaju tri dana prije glasovanja te se ne stignu proučiti iako se radi o dodjeli milijunskih kredita, naglasivši da je na to upozoravala i ministra Marića.


Iako tvrdi kako ne dovodi u pitanje Marićevu stručnost, rekla je kako ne može razumjeti da se dižu ruke za kredite koji se nisu provjerili te daje javni novac za koji se ne zna hoće li se vratiti. »Vi kao ministar ste bili odgovorni znati za što dajete ruku i za što odobravate kredite u HBOR-u«, kazala je i dodala kako je dužnost ministra bila znati za stanje u Agrokoru.




»Mi ne stignemo proučiti dokumente i onda nam Uprava kaže kako je ona to riješila. Ma koja Uprava? Nedopustivo je da članovi dobiju materijale tri dana prije glasovanja. I sad smo dali javni novac tvrtki koja ih ne može vraćati. Ministrova dužnost je bila znati stanje u Agrokoru«, poručila je Mostova zastupnica.


Replicirala joj je Grozdana Perić (HDZ), također članica NO HBOR-a, ustvrdivši kako ona uspije u tri dana pregledati sve dokumente, na što ju je Ninčević Lesandrić optužila da »govori besramne laži«. »Besramno je da žena vaših godina može tako lagati. Meni je žao ako vi dođete na sjednicu i glumite vazu, ako mene niste čuli«, poručila je ta Mostovka.


Ministar Marić pozvao je zastupnike da ne ruše institucije hrvatske države, naglasivši da on nikome ništa ne može narediti te da nije Superman.


 


Ilustrirao je to na primjeru carinskih službenika koje susreće prilikom svakog putovanja u inozemstvo. »Ja sam njima nadređen, ali pred njima stojim u stavu mirno, jer ta carinska služba je bila i bit će poslije Zdravka Marića. Ja sam ministara financija, nisam Superman pa ne mogu ja nekomu narediti i nikad se ne bi stavio u takvu poziciju«, branio se Marić i apelirao na zastupnike da ne vode rasprave zbog kojih će javnost misliti da se u HBOR-u razbacuju novcem.