12 godina je bilo dovoljno

Mladen Bajić odlazi, ime nasljednika još se taji

Dražen Ciglenečki

Novi glavni državni odvjetnik svakako neće biti nitko od Bajićevih zamjenika, niti ministar pravosuđa Orsat Miljenić o čemu se dosad spekuliralo u medijima, sve je što nam je naš sugovornik htio reći o Bajićevom nasljedniku



ZAGREB Hrvatska će nakon 12 godina dobiti novog državnog odvjetnika. Još se ne zna tko će to biti, ali sada je sigurno da Mladen Bajić odlazi s jedne od najvažnijih i najosjetljivijih dužnosti u državi.


Potvrđeno nam je to u Vladi, čija je nadležnost, uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe, predlaganje Saboru glavnog državnog odvjetnika.


– Uvjereni smo da je 12 godina bilo više nego dovoljno. Osim toga, stoji i dalje sve što smo o Bajiću govorili u vrijeme dok smo bili u parlamentarnoj oporbi, rekao nam je jedan vladin dužnosnik.




Podsjetimo, Zoran Milanović je kao predsjednik SDP-a u niz navrata bio vrlo kritičan prema glavnom državnom odvjetniku, zamjerajući mu da je, naročito kad je riječ o korupciji na političkoj razini, isuviše osluškivao državnu politiku i bio selektivan u kaznenom progonu.


»Bilo je u ovih osam godina, koliko je Bajić na čelu DORH-a, dobrih, ali jako puno manje dobrih stvari«, rekao je Milanović u veljači 2010. tijekom saborske rasprave o imenovanju glavnog državnog odvjetnika.


Pozvao je tada premijerku Jadranku Kosor da odustane od Bajića i predloži nekog drugog, jer »Hrvatska ima dovoljno stručnih osoba tog profila«.


I danas je Milanović u poziciji da odabere tu osobu, a to mora učiniti uskoro jer Bajiću mandat završava 23. travnja. U Banskim dvorima već znaju ime, ali ga zasad drže pod embargom.


– To neće biti nitko od sadašnjih Bajićevih zamjenika. Ali, ne zato što ti ljudi ne rade dobro, treba nam netko poznat, čovjek čvrstog karaktera, koji će javnosti biti određeno jamstvo kvalitete glavnog državnog odvjetnika. S druge strane, to sasvim sigurno neće biti ministar pravosuđa, o čemu se spekuliralo u medijima, sve je što nam je naš sugovornik htio reći o Bajićevom nasljedniku.  


Više u tiskanom izdanju Novog lista u subotu, 22. veljače 2014.