Proces mirenja je propao

Mirenje učitelja i nastavnika s Vladom nije uspjelo: Sutra štrajk u školama u cijeloj Hrvatskoj

Hina

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

- Možemo najaviti da će štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva početi sutra. Prvi dan će štrajk biti proveden u cijeloj Hrvatskoj, a ostale dane štrajkat će se u dvije županije, rekao je Mihalinec, napominjući da "ovo nije borba protiv učenika i roditelja".



Mirenje između Vlade i sindikata u školstvu nije uspjelo! Proces mirenja – koji je započeo u ponedjeljak, a nastavljen je danas – doživio je neuspjeh, a to je novinarima nakon višesatnog sastanka otkrio Branimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama. Također, on je najavio da učitelji i profesori od sutra stupaju u štrajk.


Vlada je, rekao je Mihalinec, u cijelosti odbila zahtjeve sindikata, a ponudila im je povećanje dodatka od dva posto od prvog listopada te još dva posto od prvog lipnja iduće godine.


– Možemo najaviti da će štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva početi sutra. Prvi dan će štrajk biti proveden u cijeloj Hrvatskoj, a ostale dane štrajkat će se u dvije županije, rekao je Mihalinec, napominjući da “ovo nije borba protiv učenika i roditelja”.




Predstavnik sindikata apelirao je na roditelje da imaju razumijevanja, odnosno da prihvate da učitelji ne mogu biti najpotplaćeniji u javnim službama.


– Od njih tražimo da pokažu razumijevanje i podrže naš štrajk. Ovo je borba za bolje obrazovanje, za našu i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj, rekla je nakon neuspješnog mirenja Sanja rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.


Aladrović: Štrajk nije nešto što je ugodno


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nakon neuspjelog mirenja sa školskim sindikatima izjavio je kako su oni odbili Vladin prijedlog o povećanju plaća za po dva posto od 1. listopada ove i od 1. lipnja iduće godine.


“Postupak mirenja je završen. Sindikati su došli s istim zahtjevima. Mi kao Vlada iznijeli smo ponudu kojom bi korigirali plaće za dva posto od 1. listopada i za 2 posto od 1. lipnja iduće godine. To je ukupni kumulativni trošak na godišnjoj razini od 320 milijuna kuna”, izjavio je Aladrović.


“Ono čega smo se držali je financijska održivost i odgovornost prema državnom proračunu i to je bio maksimum koji smo mogli postići”, naglasio je.


Radi se, dodao je, o alternativnom modelu koji ispunjava financijske mogućnosti ali ne mijena koeficijente. Kazao je kako je u ovoj godini za plaće učitelja osigurano 500 milijuna kuna više, a Vladina ponuda o kojoj su razgovarali značila bi još dodatnih 320 milijuna.


“Od sindikata smo čuli želju za promjenom koeficijenata složenosti poslova. S obzirom da to nije predmet pregovaranja takav pristup nismo mogli prihvatiti, ali smo iznijeli alternativni pristup koji poboljšava materijali status učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama. Međutim, sindikatima to očito nije bilo dovoljno i odbili su naš prijedlog”, rekao je Aladrović.


Što se tiče štrajka, kaže kako on nije nešto što je ugodno vladi, ali se moraju poštivati fiskalne i financijske mogućnosti.


Resorna ministrica Blaženka Divjak, pak, rekla je tek da je jako ljuta zbog propalog mirenja, a opširniju izjavu će, najavila je, dati u 14.00 sati, u prostorijama svoga ministarstva