Slučaj zagrebačkog sveučilišta

Ministrica Divjak podržala zahtjeve novinara za otvaranjem sjednice Senata za javnost

Hina

Snimi Roni BRMALJ

Snimi Roni BRMALJ

Postoji javni interes za tim. Ne radi se samo o izboru koji je važan za Senat, nego i za cijelu Hrvatsku, kazala je ministrica Divjak



ZAGREB Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak podržala je zahtjeve novinara za otvaranjem za javnost sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojoj će kandidati za rektora predstaviti svoje programe.


Postoji javni interes za tim. Ne radi se samo o izboru koji je važan za Senat, nego i za cijelu Hrvatsku, kazala je ministrica Divjak odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za tisak na kojoj je tema bila javni poziv za podnošenje zahtjeva za izvođenje eksperimentalnog programa u školama.


Najveće sveučilište u Hrvatskoj osim ogromnog potencijala ima i jasnu javnu odgovornost. Apeliram da sjednice budu otvorene i da javnost ima pristup informacijama, kazala je ministrica Divjak.




Novinarke i novinari 16 medijskih redakcija uputili su apel Sveučilištu u Zagrebu da im omogući da izravno prate sjednice Senata 16. veljače, na kojoj će kandidati za rektora predstaviti svoje programe, te sjednicu Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasovanjem birati rektor Sveučilišta u Zagrebu.


U apelu proslijeđenu sveučilišnu Izbornom povjerenstvu novinarke i novinari 16 redakcija traže da im Izborno povjerenstvo omogući da, zbog objektivnoga i profesionalnog izvještavanja, izravno prate spomenute sjednice Senata.