Pregovori urodili plodom

Ministrica Divjak: Osigurano 400 milijuna kuna više za učitelje

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Minsitrica očekuje da će nova Ekspertna radna skupina biti imenovana u studenom, kako je i predviđeno



ZAGREB Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u utorak da je temeljem pregovora osigurano oko 400 milijuna kuna više za učitelje te kako očekuje da će nova Ekspertna radna skupina biti imenovana u studenom, kako je i predviđeno.


Ministrica je u razgovoru za N1 komentirala i odluku premijera Plenkovića da vodi Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. »Oni koji su odgovorni za reformu moraju sudjelovati u donošenju odluka. Činjenica da je ministrica suvodi i članica je povjerenstva je dobra.


U strategiji je postavljeno tako da je premijer taj koji imenuje vodstvo i njegovo vođenje daje posebnu težinu i stavlja reformu u prvi plan i očekujem angažman i potporu premijera na način kako smo imali da se planiraju akcije. Važno je zbog osiguravanja ne samo podrške, nego i osiguravanja financijskih uvjeta, da je premijer uključen«, istaknula je Divjak.




Zamoljena da prokomentira činjenicu da se na čelu Povjerenstva nalaze političari, a najavljena je depolitizacija, ministrica je odgovorila kako »depolitizacija ne znači da u Posebnom stručnom povjerenstvu, koje je zaduženo za koordinaciju i pripremu ne sjede osobe koje su zadužene za funkcioniranje sustava«.


Dodala je da će inzistirati da u Povjerenstvo budu uključeni i čelni ljudi institucija koje se spominju u Strategiji.


Kada se restrukturira Posebno stručno povjerenstvo potrebno je imenovati i novu Ekspertnu radnu skupinu, istaknula je ministrica Divjak. »Postojeći je sustavi bio krnji i nefukncionalan. Realno je očekivati da natječaj bude u listopadu. Treba obraditi sve pristigle prijave, a očekujemo da u studenom imamo novu Ekspertnu radnu skupinu, kako je i predviđeno«, kazala je Divjak.


O najavljenom uvođenju informatike u škole, ministrica je potvrdila da će oprema ove godine biti stavljena u funkciju. »Financirat će se iz državnoga proračuna, ali i iz europskih fondova«, napomenula je dodavši kako treba pripremiti kvalitetne podloge i projekte. Ustvrdila je i kako na raspolaganju imamo oko 300 milijuna kuna iz fondova.


»Ako iduće godine idemo s pilotom, sve to uspješno pilotiramo, reforma onda ide u sve škole. Postoje segmenti sustava o kojima se malo razgovara, a jedan dio je vezan uz strukovno obrazovanje«, rekla je Divjak.


Što se tiče učitelja, istaknula je da je za njih temeljem dogovora i pregovora osigurano oko 400 milijuna kuna više. »Ipak, važno je istaknuti da nisu samo plaće važne, važni su i uvjeti rada, edukacije koje se planiraju za učitelje, što je njima jednako važno kao što je važna i plaća«, istaknula je ministrica.