Šustar nije govorio istinu

Ministarstvo blokira provedbu važnog zakona? Šustar nije poslao Zakon o sportu na tumačenje u Sabor

Jasmin Klarić

Činjenična situacija je takva da Ministarstvo znanosti, obrazovanja sporta samo blokira provedbu Zakona o sportu, na koje najveće prigovore ima Hrvatski nogometni savez, koji bi se morao preustrojiti ukoliko bi poštovao odredbe koje su na snagu stupile prije više od dva mjeseca. No, pojasnimo kronološki kako se sve kretalo s ovim Zakonom i njegovom (ne)provedbom.



ZAGREB – Iako je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar u više navrata tvrdio kako je Zakon o sportu poslao na vjerodostojno tumačenje u Sabor, to nije točno! Naime, zaključno s petkom, 22. travnja ove godine, Sabor Republike Hrvatske takav zahtjev nije zaprimio.


Činjenična situacija je takva da Ministarstvo znanosti, obrazovanja sporta samo blokira provedbu Zakona o sportu, na koje najveće prigovore ima Hrvatski nogometni savez, koji bi se morao preustrojiti ukoliko bi poštovao odredbe koje su na snagu stupile prije više od dva mjeseca. No, pojasnimo kronološki kako se sve kretalo s ovim Zakonom i njegovom (ne)provedbom.


Neizjašnjavanje  


Udruga Naš Hajduk, Klub navijača Hajduka Torcida Split i HNK Hajduk Split u proljeće 2015. godine i formalno su zatražili izmjene Zakona o sportu. Uskoro im je podršku dao tadašnji parlamentarni zastupnik Srđan Gjurković, koji je s još nekoliko kolega skupio dovoljno potpisa zastupnika da se ovaj prijedlog uvrsti u formalnu saborsku proceduru. Nakon višemjesečnih peripetija i pokušaja sabotiranja, Zakon je izglasan 13. srpnja prošle godine, a u Narodnim novinama je objavljen 9. kolovoza. Sportskim udrugama je dan rok od šest mjeseci kako bi se uskladili. Taj rok istekao je 9. veljače ove godine.





Neslužbeni izvori Novog lista iz MZOS-a navode kako je Inspekcija za sport nakon proteka vremena za usklađivanje krenula u provjere nacionalnih saveza, uključujući i HNS, no onda je iz »viših sfera« MZOS-a stigla naredba da se prestane s inspekcijskim nadzorom. Tek dva tjedna nakon tog naloga se uopće počelo spominjati vjerodostojno tumačenje Zakona o sportu.



Da će biti problema s provedbom ovog Zakona, koji je izglasan zbog potrebe uvođenja transparentnosti i ravnopravnosti u domaći sport, postalo je jasno kad je HNS na početku veljače jednostavno kazao da oni smatraju kako se ovaj Zakon na njih ne odnosi. Iz službenih institucija je vladao muk i neizjašnjavanje, ministar Predrag Šustar znao je i bježati od novinara koji bi mu postavljali ova pitanja. Prvi put je, prema javno dostupnim podacima, slanje na vjerodostojno tumačenje spomenuo 16. ožujka. Tada je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju izjavio:


– Svi su, počevši od HNS-a, jasno iskazali da se žele držati zakona, međutim, inspekcija ne može izdavati rješenja jer je zakon u jednom dijelu nejasan. Stoga smo zatražili vjerodostojno tumačenje i čekamo odluku kako provoditi odredbu vezano uz preustroj, kazao je tada Šustar. Već tada je bilo jasno kako je prvi dio izjave netočan, s obzirom da postoji i video zapis presice na kojoj je HNS kazao kako ne želi provoditi Zakon, a sad je jasno kako je i u drugom dijelu Šustar, da se poslužimo modernim hrvatskim političkim riječnikom, govorio neistinu.


Status quo


Naime, Sabor Republike Hrvatske za Novi list je u petak, prije tri dana, potvrdio kako niti Odbor za zakonodavstvo niti Odbor za obitelj, mlade i sport, a koji su nadležni za vjerodostojno tumačenje ovog Zakona, nisu zaprimili nikakav zahtjev MZOS-a. Dakle, ništa nije stiglo mjesec i šest dana nakon Šustarove izjave kako je vjerodostojno tumačenje već zatraženo.


Ovakav status quo, uzrokovan Šustarovim manevrima do sada skrivenim od javnosti, najviše odgovara Hrvatskom nogometnom savezu, koji bi se morao radikalno preustrojiti kad bi poštovao odredbe Zakona o sportu. Šustar je 23. ožujka bio na utakmici nogometnih reprezentacija Hrvatske i Izraela te je čak nakon utakmice zajedno s premijerom Oreškovićem posjetio igrače, čime se HNS pohvalio na svojim internetskim stranicama.