Nestali Dino Miškić

Ministar: Potraga za hrvatskim kapetanom se nastavlja, mi smo i dalje aktivno uključeni

Hina

Foto Screenshot

Foto Screenshot



ZAGREB Potraga za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem, koji je krajem rujna nestao s posadom u havariji broda na Atlantiku, se nastavlja, izjavio je u subotu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon što su vlasti Martinika i francuska mornarica objavili noćas na konferenciji kako će nakon 16 dana prekinuti aktivnu potragu te prelaze na aktivno motrenje.


“Još uvijek se nije odustalo, potraga se nastavlja na jedan svoj način”, kazao je ministar i dodao da su francuske vlasti pokazale nevjerojatnu solidarnost i kooperativnost.


Prema njegovim riječima hrvatske vlasti i dalje prate razvoj događaja, Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) je uključena, a sateliti su također na raspolaganju.




“Mi smo i dalje aktivno uključeni u tu potragu”, dodao je Grlić Radman.


Također je kazao da su sve hrvatske institucije – MVEP, veleposlanstvo u Parizu i Ured premijera, u kontaktu s obitelji Dine Miškića.


Havarija broda Bourbon Rhode se dogodila 26. rujna usred Atlantskog oceana, a brod je potonuo zbog jakog uragana Lorenzo.


U spašavanju broda su do sada sudjelovala četiri broda te američki i francuski zrakoplovi, a Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA), na čijem je čelu Maja Markovčić Kostelac, se uključila u potragu na zahtjev hrvatske vlade.


Prefekt Martinika Franck Robine je rano jutros objavio da potraga za sedmero s aktivne potrage prelazi na aktivno promatranje te kako vjeruju da je gotovo nemoguće da je netko od posade još živ i da su zato odlučili prekinuti aktivnu potragu.


Kako je pojasnio, aktivno promatranje znači da će svi i dalje biti mobilizirani, ali da se neće voditi novi brodovi u tu zonu, no svi koji tom zonom prolaze moraju biti na posebnom oprezu kako bi možda uočili neke znakove posade ili splavi.


Vlasti su objavile i kako je pretraženo područje od 205.000 kvadratnih kilometara, odnosno 43 posto površine Francuske. U akciju je bilo uključeno 19 brodova i 15 zrakoplova.


Troje preživjelih članova posade i dalje su na Martiniku sa svojim obiteljima.


Izvršni direktor brodarske kompanije Bourbon je u najnovijem priopćenju u subotu izrazio žaljenje što vrlo opsežna operacija potrage i spašavanja u proteklih tjedan dana nije polučila željeni rezultat.


“Najnovije potražne akcije nisu nažalost bile uspješne. Usprkos mjerama iznimnog opsega, više od 10 dana nije pronađen nikakav trag života ili trag splavi za spašavanje”, stoji u priopćenju.


U priopćenju se dodaje da Regionalni operacijski centar za nadzor i spašavanje (CROSS) neće obustaviti potragu, ali da one sada od aktivne potrage prelaze u novu fazu aktivnog promatranja te će CROSS mobilizirati sva plovila koja prolaze tim području da primjene iste mjere.


“Naš je prioritet obiteljima i rodbini posade Bourbon Rhodea pružiti svu moguću potporu u ovim tragičnim okolnostima (…) naše su misli s obiteljima nestalih pomoraca”, piše u priopćenju.


Potraga je dosad rezultirala pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu ih je ukupno bilo 14. Na brodu su uz hrvatskog kapetana bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac.