Odgovorio na prijavu

Ministar Medved: ‘Nisam prijetio novinaru. Ja nikad ne prijetim’

Hina



ZAGREB – Ministar branitelja Tomo Medved u ponedjeljak je komentirao prijavu policiji koju je tijekom vikenda protiv njega podnio novinar Indexa Vojislav Mazzocco rekavši kako se ni u kojem slučaju nije radilo o prijetnji te da ga je zamolio da se kritički osvrće prema njemu i njegovom poslu, dužnosti, odlukama i rezultatima, a da mu obitelj ostavi po strani.


“Nisam prijetio, ja nikada nisam prijetio novinarima. Podsjetit ću vas da sam tijekom Domovinskog rata bio jedan od vojnika koji je novinaru davao krv i spasio mu život. Ja nikada ne prijetim”, izjavio je ministar prigodom boravka u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku KBC-a Šalata gdje je nazočio završnoj identifikaciji posmrtnih ostataka osoba poginulih u Domovinskom ratu.


Kroz kontakt koji mi je bio dostupan zamolio sam poštovanog gospodina da se kritički osvrće prema meni i mom poslu, dužnosti, mojim odlukama i rezultatima, jer svi mi koji obavljamo javne dužnosti moramo biti spremni i na kritički osvrt, ali molio sam ga samo da ostavi obitelj po strani, odnosno da se ne osvrće na moje članove obitelji. Uvijek sam sklon na preispitivanje svih mojih odluka, dostupan sam konstantno medijima, odgovorno obavljam svoj posao, rekao je ministar Medved.




Na pitanje o “ringu” koji je spomenuo tijekom razgovora s novinarom Mazzoccom, Medved kaže kako je to ring u smislu njega i njegove dužnosti i novinara. Odbacio je tvrdnje da se radi o prijetnji.


Na pitanje zašto ga je onda Mazzocco prijavio zbog prijetnji, Medved je rekao kako je to njegovo pravo i da on to ne spori. “Naglašavam, nisam prijetio ni u kom slučaju. Pozvao sam ga da kritički prati što radim, mene, moje odluke i dužnost i ustanovu koju predstavljam, samo sa zamolbom da se usmjeri prema meni, a da se jednostavno ne zadire u članove moje obitelji i mislim da je to korektno”, poručio je Medved.


“Nisam prijetio, obavljam svoj posao časno i odgovorno”, ponovio je ministar.


“Pozvao sam ga (Mazzocca) da prati mene i moj rad, da ostavi članove moje obitelji po strani. Ako ćemo promatrati prezimena, zar bih trebao zabraniti svom djetetu javljanje na natječaje? Minimum korektnosti je pitati. Ja sam se javio i rekao da u tome nisam sudjelovao. Vrlo korektno sam rekao da u tome nisam sudjelovao i da nemam veze sa zapošljavanjem mog djeteta. Naglašavam da apsolutno nikakve prijetnje nije bilo”, kaže ministar.


Odgovarajući na novinarski upit rekao je kako nije o tome razgovarao s premijerom, ali bude li potrebno obavit će taj razgovor.


Upitan o zahtjevu oporbe za njegovom ostavkom Medved je rekao kako je to pravo oporbe. “Onog momenta kad ne budem bio u stanju obnašati ovu dužnost u skladu s očekivanjima populacije hrvatskih branitelja, ja ću, i uvijek sam spreman, odstupiti s dužnosti. A sve dok smatram da svojim sposobnostima mogu doprinijeti radu ovog ministarstva, ja ću svoj posao obavljati”, rekao je ministar Medved u izjavi za medije.


Index je objavio da je Medved u nedjelju nazvao novinara i prijetio mu niti 24 sata od objave Mazzoccove priče “o uhljebljivanju ministrova sina u državnoj zaštitarskoj tvrtki AKD, koja je lani dobila posao zaštite Ministarstva branitelja”.