Pozvao ga Kujundžić

Ministar Marić prije početka pregovora sa sindikatima: ‘Došao sam čuti obje strane, ali ne očekujem zaključke’

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Predsjednik Samostalnoga sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je u ponedjeljak kako sindikati ne odustaju od povećanja plaća te najavio da će, ako do povećanja ne dođe, pokrenuti sindikalne akcije



Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak prije početka pregovora sa sindikatima u Ministarstvu zdravstva kako će se razgovarati na konstruktivan način vezano za traženje sindikata oko povećanja plaća od sedam posto, te da će se vidjeti kakav će biti rezultat pregovora, ali ne očekuje ključne zaključke.


Uz napomenu kako je bilo puno internih konzultacija o ovoj temi, ministar Marić ocijenio je da ne očekuje da će se na ovome sastanku donijeti ključni zaključci ali, dodao je, razgovori će se nastaviti .


»Dobio sam poziv od ministra Kujundžića da dođem na sastanak i da čujem i jednu i drugu stranu i da kažem svoje mišljenje«, rekao je Marić.




Pregovarački odbori Vlade i zdravstvenih sindikata sastali su se jutros u Ministarstvu zdravstva kako bi počeli pregovore o povećanju plaća u zdravstvu, nakon što Vlada nije prihvatila povećanje koje je bilo dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora u srpnju.


Predsjednik Samostalnoga sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je u ponedjeljak kako sindikati ne odustaju od povećanja plaća te najavio da će, ako do povećanja ne dođe, pokrenuti sindikalne akcije.


Na sastanku je uz mjerodavnoga ministra zdravstva Milana Kujundžića i ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović.


U Ministarstvu zdravstva potpisano je 31. srpnja produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata. No, Vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća – za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu, već je najavila nastavak pregovora.