Počast stradalima

Mimohodom sjećanja u Tisnom obilježena 11. godišnjica kornatske tragedije

Hina



Mimohodom sjećanja u Tisnom je u srijedu predvečer obilježena 11. godišnjica kornatske tragedije u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.


U povorci koja je u 18 sati krenula od vatrogasnog doma tišnjanskoga DVD-a do crkve Sv. Duha i križa podignutog u spomen na stradale vatrogasce, uz obitelji poginulih i mještane, počast stradalim kolegama odali su i vatrogasci iz okolnih gradova i mjesta te iz svih krajeva Hrvatske, a iznad povorke preletio je i jedan kanader.


 U mimohodu je bio i vijence položio i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.




 “Sjećam se tog dana, 30. kolovoza prije 11 godina s velikom tugom. Pripremali smo veliko vatrogasno natjecanje u Križevcima kad smo saznali za tragediju. Sve je bilo stalo. Međutim, u ovih 11 godina od tragedije napredujemo u organizaciji sustava, pogotovo u kontroli onih koji uopće mogu izaći na vatrogasnu intervenciju, sve kako se nikad ne bi ponovila tragedija na Kornatima. Sustav nam iz godine u godinu sve bolje funkcionira”, rekao je Tucaković.


 Nezadovoljni su i rodbina i prijatelji stradalih tišnjanskih vatrogasaca Ivice, Ante i Tomislava Crvelina, Josipa Lučića i Marka Stančića.


 “Nije nam jasno da se već 11 godina ništa ne zna što se dogodilo tog dana i kako su naši vatrogasci stradali. Tuga je i dalje velika i nikad neće prestati”, rekli su Ante i Danica Crvelin.


 Frane Lučić, jedini preživjeli, koji još nije dobio odštetu iako je ostao stopostotni invalid, nije se pojavio u mimohodu. Svoje nezadovoljstvo odnosom države prema njemu izrazio je sam prošlog utorka na otoku Kornatu, kad je požalio što nije umro zajedno s kolegama.


 Predsjednik tišnjanskoga DVD-a Zvonimir Čorkalo prisjetio se stradalih kolega emotivnim pismom.


 “Taj dan je za nas stao. Evo nas u koloni koja nikad neće prestati, baš kao i naše sjećanje na stradale”, pročitao je Čorkalo.


 Središnje obilježavanje 11. godišnjice kornatske tragedije bit će u četvrtak, 30. kolovoza na mjestu na kojem je stradalo 12 vatrogasaca na otoku Kornatu u uvali Šipnatu, gdje je u znak sjećanja na njih podignuto i 12 kamenih križeva.