Plan Unije

Mimica poziva i hrvatske tvrtke da ulažu kod susjeda i u Afriku: EU nudi povoljne kredite za pomoć zemljama iz kojih stižu izbjeglice

Branko Podgornik

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Dosad se iz Hrvatske javila samo jedna tvrtka, iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, kazao je Mimica na konferenciji u Hrvatskoj udruzi poslodavaca



ZAGREB Povjerenik Europske komisije Neven Mimica pozvao je  danas hrvatske tvrtke da se uključe u novi plan Europske unije koji predviđa ulaganja oko 90 milijardi eura u njezine susjede i sjevernu Afriku. Te bi investicije trebale pomoći jačanju sigurnosti i gospodarstva u susjedstvu, čime bi se smanjilo i val izbjeglica u Europu, prema riječima Mimice koji je u Komisiji zadužen za međunarodnu suradnju i razvoj.


Institucije u EU imaju ograničen novac za investicije, pa u njih žele uključiti privatni sektor, objasnio je Mimica. No, budući da je nesigurnost u europskom okružju znatna, institucije Unije osiguravaju poduzećima »najpovoljnije moguće kredite« te snažan sustav jamstava koji će im smanjiti rizik.


Dosad se iz Hrvatske javila samo jedna tvrtka, iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, kazao je Mimica na konferenciji u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, gdje su brojni predstavnici Europske komisije objašnjavali domaćim poduzetnicima tehničke detalje o tome kako se uključiti u plan.




– Naše tvrtke imaju iskustva u tim zemljama, a mogle bi se uključiti u projekte u energetici, poljoprivredi i prehrambenoj industriji, građevinarstvu, tekstilnoj, drvnoj ili farmaceutskoj industriji, naveo je Mimica kao primjer. Plan Unije podržao je i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, napomenuvši da Hrvatska sve više novca izdvaja za pomoć zemljama u razvoju te svojim susjedima. Prošle godine Hrvatska je za to izdvojila 400 milijuna kuna, od čega je 30 posto otišlo u Bosnu i Hercegovinu, istaknuo je Stier.


Plan za pomoć europskim susjedima ne treba miješati s tzv. Junckerovim planom, koji putem Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) predviđa do 2020. u članicama EU-a investicije od 500 milijardi eura, prema najnovijim podacima. Za susjede je namijenjen Europski fond za održivi razvoj (EFOR), koji djeluje po sličnom principu kao i onaj prvi. Zasad ima početni kapital od 4,1 milijarde eura, ali uz sudjelovanje privatnog sektora može privući investicije u višestruko većem iznosu.