Obeštećenje pacijenata

Milijunske odštete rijetke u zdravstvu: Nema puno presuda zbog propusta medicinskog osoblja za teške zdravstvene posljedice

Ljerka Bratonja Martinović

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Dosad najveći iznos po pravomoćnoj presudi je tri milijuna kuna koje KB »Sv. Duh«  mora platiti obitelji rodilje koja je 2002. zajedno sa svojom bebom umrla nakon porođaja 



ZAGREB Sudske presude kojima se pacijente obeštećuje za teške zdravstvene posljedice, pa i smrt izazvanu propustima medicinskog osoblja, relativno su rijetke, a odštete koje se isplaćuju još rjeđe se mjere milijunima kuna. Jedna takva odšteta dosuđena je početkom godine, i to pravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda koji je odštetu u iznosu od tri milijuna kuna dosudio zagrebačkoj Kliničkoj bolnici »Sv. Duh«, koja spomenuti iznos mora platiti obitelji Dragice Ivankić, rodilji koja je 2002. godine zajedno sa svojom bebom umrla nakon porođaja u toj bolnici. 


Bitno manju odštetu, sukladno težini posljedica koje je pretrpjela, od Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj dobila je ove godine Zagrepčanka L. K. B., za patnje i boli pretrpljene zbog pogreške u liječenju prilikom operacije histerektomije. Odšteta koju je dosudio zagrebački Općinski sud teška je 110.000 kuna s kamatama, a pacijentici bi trebala nadoknaditi trajnu štetu nanesenu joj loše izvedenim zahvatom, zbog čega je godinama trpjela jake bolove i ostala bez oba jajnika. 


Višemilijunsku odštetu dobila je nagodbom obitelj malog Dominica Pitre, dječaka trajno oštećenog zbog liječničke pogreške u rodilištu KB Merkur. Sudski postupak je 2013. godine okončan izvansudskom nagodbom, a država je pristala platiti predujam od milijun kuna te razliku do punog iznosa koji bude dosuđen pravomoćnom presudom u parnici. Dominic je dijete sa 100-postotnim invaliditetom, ne čuje, ne vidi, nepokretan je i potrebna mu je 24-satna njega.




Iznos od 1,8 milijuna kuna dosuđen je prošle godine za smrt pacijentice iz Kutjeva, Ivanke Bosanac, preminule nakon operacije krajnika zbog nemara liječnika Hitne pomoći. Odštetu je njenom suprugu Zdravku dužan platiti Dom zdravlja Požeško-slavonske županije i Požeško-slavonska županija kao osnivač zdravstvene ustanove. 


Jednu od najvećih odšteta isplatila je svojedobno Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj, koja je zbog smrti rodilje obitelji isplatila odštetu od 1,2 milijuna kuna, a troje djece dobilo je pravo na mjesečnu naknadu od 1.400 kuna po djetetu. KBC Split platio je odštetu od dva milijuna kuna za smrt pacijentice Tatjane Đurić, preminule u dobi od 23 godine zbog puknuća slijepog crijeva. I riječki KBC isplatio je visoku odštetu u iznosu od 1,7 milijuna kuna, a pakračka bolnica isplatila je 1,4 milijuna kuna obitelji Zorice Banić, preminule nakon operacije žuči.


Miroslavu Maškarinu, 29-godišnjem Rabljaninu komu je nakon rutinskog operativnog zahvata odstranjenja upaljenog crvuljka u ljeto 2006. godine amputirana lijeva potkoljenica, jučer je nepravomoćno dosuđena novčana naknada od 5.994.759,31 kunu.