SDP-ov kandidat u Čakovcu

Milanović za povećanje plaća medicinskim sestrama, profesorima i učiteljima, ne i policiji

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Zaključio je da su u ovom trenutku važnije osobe koje se brinu o starijima, nemoćnima i bolesnima te podučavaju djecu engleskom i matematici



ČAKOVEC Predsjednički kandidat Zoran Milanović izjavio je u subotu u Čakovcu da bi plaće trebalo povećati medicinskim sestrama, profesorima i učiteljima, ali ne policiji, vojsci i diplomaciji.


»Tu ne vrijedi pravilo, tražit će svi pa će dobiti svi. U politici često moraš diskriminirati jer ćeš doći u situaciju da naoko u istoj situaciji primjenjuješ različite kriterije«, rekao je Milanović novinarima, dodavši kako ne mogu svi dobiti jer nisu svi isti.


Zaključio je da su u ovom trenutku važnije osobe koje se brinu o starijima, nemoćnima i bolesnima te podučavaju djecu engleskom i matematici.




Upitan kako gleda štrajk učitelja s obzirom da je 2015. slične zahtjeve sindikata nazvao komičnima, Milanović je rekao da je sad riječ o 400 milijuna kuna koje si Vlada može priuštiti.


Odgovorio je da je pri kraju njegovog premijerskog mandata država bila u teškoj situaciji, a sindikatima je poručio neka se strpe i bit će prvi na redu nakon izbora.


»Morao sam se zamjerati ljudima jer novaca nije bilo. Kamata za posuđivanje kredita je bila 7 posto, a sada je 1 posto. Mjesec dana prije parlamentarnih izbora mi smo se bavili kreditima u ‘švicarcima’, rekao je Milanović.


Za njega je prioritet, kazao je, plaće povećati medicinskim sestrama, profesorima i učiteljima, ali ne i policiji. »Mi smo demokratska država, imamo policiju, ali nismo policijska država, kazao je Milanović. Dodao je da prioritet nisu diplomati ni vojska.


Milanović drži da hrvatske vojnike treba povući iz Afganistana jer ćemo tamo zbog nečijeg fetiša i potrebe da se slika s vojnicima imati političkih i sigurnosnih problema. Hrvatska, smatra on, treba malu, efikasnu i dobro plaćenu vojsku.


Ako kupuješ vojno, onda kupuješ od Amerikanaca


No, rekao je da nije protiv očuvanja borbene eskadrile, ali je mišljenja da avione treba kupovati izravno od SAD-a, dodavši da je SAD jedini naš pravi veliki saveznik, a Izrael nije.


Amerikanci ili ništa, to nije pogodovanje američkom proizvođaču. Izrael je bliskoistočna država koja nam je prijatelj i koja nam je probala uvaliti američke avione. Ako kupuješ vojno, onda kupuješ od Amerikanaca, zaključio je Milanović.


Upitan što misli tko će prvi popustiti HNS ili HDZ, rekao je da ako HNS ode iz Vlade da će onda biti pitanje imamo li uopće Vladu. »To je problem ako održavate Vladu sitnom trgovinom«, rekao je Milanović.


Komentirajući potragu za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem rekao je da Hrvatska treba financijski pomoći u potrazi.


»To jedino i možemo jer nemamo resurse koje ima par država na svijetu. Ja ne bih odustajo, a mislim da neće ni ova Vlada. Mislim da tako blesavi ipak neće biti«, rekao je.


Za odluku Povjerenstva za sukob interesa koje je odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog postupanja jer je propustio deklarirati kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, Milanović je rekao kako ne misli da su prekršena načela službe, ali misli da se opstruira rad Povjerenstva zbog uskraćivanja dokumenata.


Dodao je kako je riječ o dobrom izboru te da da je normalno da si ljudi kada se žene za kumove odabiru ljude s kojima rade i s kojima provode dosta vremena. »Kasnije se Plenković dosta jadno pozivao na slučaj Josipa Klisovića jer to nije isto, on je bio zamjenik ministra, a ne ambasador što nitko tada nije povlačio za problem. Pravi problem je opstrukcija rada Povjerenstva i postavljanje sebe iznad zakona« tvrdi Milanović.