Šef SDP-a u emisiji "Pressing"

Milanović: SDP spreman voditi Hrvatsku, ali ne s MOST-om

P. N.

NL arhiva

NL arhiva

Bilo bi dobro da se Sabor raspusti i da se ova "agonija završi", da idemo na izbore i dobijemo vlast, dodao je Milanović. "Gdje je vlast u Hrvatskoj? U ovom trenutku naša opcija stoji dobro, to ne znači da ćemo pobijediti na novim izborima, ali narod je shvatio da smo bili dobri i da je ovaj eksperiment propao", kaže Milanović



Gost emisije Pressing Saše Cvetojevića na televiziji N1  je bio šef SDP-a Zoran Milanović, koji kaže da stoji na raspolaganju stranci koja mu je dala još jedan mandat, a sada čekaju rasplet trenutačne situacije u RH.


“Spremni smo ponovno voditi Hrvatsku jer vidimo koja je razlika između nereda i kaosa danas, i onoga što je naša Vlada donijela zemlji. Mislim da smo bili dobra i odgovorna vlast i da građani od nas mogu očekivati Vladu što većeg broja građana”, kaže Milanović ze televiziju N1.


Rekao je da su raniji pregovori s MOST-om išli prema tome da Božo Petrov bude predsjednik Vlade.




“Mi smo dobili više od HDZ-a na izborima, a naši partneri su bili i IDS, SDSS… Nisam ja slučajno dobio povjerenje za mandatara, to nisu bile ucjene niti pritisak, nego njihova dobra volja. MOST je s nama razgovarao, i onda je utekao. Petrov i danas ponavlja smiješnu priču o tome da je netko nekoga zvao”, kaže šef SDP-a za N1.


“Ne mogu pretenciozno reći da ću opet biti premijer, to ćemo vidjeti.”


O novim izborima kaže da ‘zašto bismo čekali do 9. mjeseca’. “To će uskoro biti i ekonomski štetno, a ministar financija se vratio poniženiji nego itko ikad”, kazao je o Marićevom pokušaju prodaje državnih obveznica.


“Meni je Karamarka žao, pa idi na izbore!”


“Meni je Karamarka žao”, kaže Milanović o šefu HDZ-a.


“Izabran je za predsjednika stranke bez protukandidata, onda ga je Sabor potvrdio za stepenicu više i kako ćeš sad natrag? Ali on je protiv izbora jer je 70 posto građana za izbore. Dakle, protiv koga si ti? Protiv narodne volje? Pa idi na izbore”, pozvao je Karamarka.


Rekao je i da HDZ blefira da ima 76 ruku za novu Vladu s mandatarom Zdravkom Marićem.


“Na kraju će se HDZ svesti na to da u Vladi ne može biti niti jedan član HDZ-a. Na kraju sve dođe na naplatu”, kaže Milanović.


Bilo bi dobro da se Sabor raspusti i da se ova “agonija završi”, da idemo na izbore i dobijemo vlast, dodao je Milanović.


“Gdje je vlast u Hrvatskoj? U ovom trenutku naša opcija stoji dobro, to ne znači da ćemo pobijediti na novim izborima, ali narod je shvatio da smo bili dobri i da je ovaj eksperiment propao”, kaže Milanović.


“Ne može predsjednik Sabora odlučivati je li povjerenstvo interes građana ili nije. Sad je kukavički ustuknuo, no to samo pokazuje na što smo spali – da jedan predsjednik Sabora smatra da apsolutno zakonit zahtjev grupe zastupnika neće staviti na dnevni red”, kazao je Milanović.


Na pitanje koliko potpisa u SDP-u imaju za raspuštanje Sabora, rekao je “da imaju dovoljno”, a osvrnuo se i na izjave HDZ-a o tome da oni imaju dovoljno ruku za novu Vladu.


“HDZ je maznuo 3 zastupnika MOST-a”


“HDZ je maznuo tri zastupnika MOST-a. Ja nisam nikad i naš je cilj uvijek bila zajednička Vlada. Petrov će morati kad tad objasniti što ga je onda ubolo da je odustao”, kaže Milanović. “Rekao sam im kako će to završiti.”


Šef SDP-a je rekao da je Petrov imao loš izgovor za formiranje Vlade s HDZ-ovom Domoljubnom koalicijom. Smatra i da se na novim izborima MOST nezavisnih lista ne mora bojati da će ‘nestati’, ali da je ovih dana krenula manična smjena ljudi.


“Ali to raditi sada, to je vrsta krađe”, kaže Milanović.


Naglasio je da SDP sada isključivo želi nove izbore, nikakve nove pregovore.


HDZ je, kaže, jedna tradicionalistička stranka bez ideja. “To je jedna stara socijalistička partija.”


Prenosimo ostatak razgovora:


Hoćete li podržati HDZ u rušenju premijera Oreškovića?


– Odlulčit ćemo u zadnji tren – lajbek je otkopčan.Koliko glasova za raspuštanje Sabora imate do sada? – To nisu naši glasovi, mi nismo skupljači glasova, nego dio inicijative. Imamo sve glasove SDP-a.Biste li postizborno koalirali sa Živim zidom? – Oni kažu da ne bi ni sa kim. Sinčić bi trebao u svoje ime potpisati zahtjev za raspuštanjem Sabora. To skrivanje od SDP-a nema smisla. Ovdje je u pitanju zajednički interes.Postoji li mogućnost velike koalicije SDP-HDZ? – Ja slušam tu priču dugo, ali u takvoj koaliciji HDZ gubi jedino što ima – priliku da lupa po SDP-u. Kad HDZ na izborima izgubi trebao bi reći da neće više s ekstremnim desničarima. Za njih je najbolje rješenje 4 godine aktivne oporbe na idejama, na idejama – a ne šatorima i ulicama.Kakvu odluku očekujete od povjerenstva za sukob interesa u aferi Konzultantica?

– Nikakvu, nebitna je. Odluka je nebitna. To je nespojivo. Mene proganjaju radi brata ili ne znam koga. Ako su krivi, nosite ih, to nema veze sa mnom. Vi imate intiman poslovni odnos između supruge predsjednika HDZ-a i čovjeka koji je bio desna ruka Ive Sanadera kada se razgovaralo o prodaji Ine MOL-u. Dakle, bitnija je politička odgovornost nego odluka. Kako možeš s ljudima iz tog kompleksa biti u takvoj vrsti odnosa? Makni se od toga, a to inače i MOST traži od njega.


Postoji li mogućnost velike koalicije SDP-HDZ?


– “HDZ nema ideja, i mislim da je naprosto teško zamislivo da bismo bili u koaliciji, osobito s ekipom mračnjaka koju su doveli u Sabor. Moji birači ne očekuju koaliciju s HDZ-om. Odgovor je ne”, zaključio je Milanović.