Kišovito i vjetrovito

Meteoalarm za Jadran: Puhat će orkansko jugo, obilna kiša donosi poplave. Vrijeme se neće brzo smiriti

P. N.

Foto arhiva NL / PIXSELL / Meteoalarm

Foto arhiva NL / PIXSELL / Meteoalarm



Kišovito i vjetrovito – bit će to danas i sutra najčešće spominjani opis vremena u većini Hrvatske. Objavljena su mnogobrojna upozorenja, pa je tako za riječko područje na snazi narančasti stupanj meteoalarma s upozorenjem na olujno jugo od sredine dana, te obilne oborine do 70 mm. Najekstremnije vremenske prilike bit će na srednjem Jadranu, za koje je proglašen crveni meteoalarm i to zbog vjetra koji bi mogao dosegnuti brzinu i od 130 kilometara na sat.


Obilnijih pljuskova i grmljavina osobito će biti na Jadranu i područjima uz njega, a najmanje će kiše, ponegdje vjerojatno i nimalo, biti u istočnoj Hrvatskoj, posebice u Podunavlju. Osim ponegdje obilne kiše, koja može prouzročiti bujične poplave i porast vodostaja – u dijelu kontinentalne Hrvatske i uvođenje redovnih mjera obrane od poplava – na Jadranu će neke rive biti poplavljene i zbog dodatne kombinacije jakog i olujnog juga, gdjekad na udare i orkanskoga, te opet sniženoga tlaka zraka i visoke plime, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


U istočnoj će Hrvatskoj kiše u utorak biti najmanje u usporedbi s našim ostalim krajevima, a u Podunavlju može čak i izostati. No bit će većinom oblačno i relativno vjetrovito, uz umjeren do jak jugoistočni i istočni vjetar te dnevnu temperaturu od 12 do 16 °C. U središnjoj Hrvatskoj temperatura će biti niža, do 10 °C, a kiša česta. Prolazno će zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom će Jadranu prevladavati jugo – jako, prema otvorenome moru i olujno, a podno Velebita će puhati i bura. Jakog jugoistočnog vjetra bit će i u gorju. Bit će oblačno, uz često obilnu kišu – ponegdje i više od 60 litara po četvornome metru.




Obilne kiše bit će i u Dalmaciji, pa su lokalno moguće i bujične poplave, a zbog jakog i olujnog jugo i neke rive mogu biti poplavnjene. Premda će sunčana razdoblja biti prava rijetkost, danju će biti relativno toplo, od 14 do 18 °C. Na jugu Hrvatske ponegdje i 20 °C. Prevladavat će oblačno, povremeno uz kišu. Navečer i osobito u noći na srijedu vjerojatni su obilni pljuskovi praćeni grmljavinom. Puhat će jako i olujno jugo zbog čega će i more biti valovito.”


I nastavak tjedna bit će nestabilan. U srijedu će još ponegdje u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije biti obilne kiše, a vjerojatnost za nju postoji i u dane vikenda. U četvrtak i petak oborine će biti najmanje, a ujutro je mjestimice moguća i magla. Temperatura zraka na istoku zemlje znatno iznad prosjeka – već u srijedu ponegdje moguće i više od 20 °C.


Na Jadranu će vladati jugo pa će kiša biti česta, ponegdje i obilna – u srijedu u Dalmaciji lokalno može pasti i više od 100 litara po četvornome metru. Jako i olujno jugo u srijedu će slabjeti i samo prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak, podno Velebita i buru. Ponovno obilnija oborina moguća je za vikend, kada će i jugo opet jačati.”, prognozirala je za HRT Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.