Dogovor

Martinu Dalić će naslijediti Darko Horvat: ‘Očekujem rješavanje barem nekih gospodarskih problema’

Hina

Tomislav Tolušić i Darko Horvat / Snimio Denis LOVROVIĆ

Tomislav Tolušić i Darko Horvat / Snimio Denis LOVROVIĆ

Nije želio odgovoriti što misli napraviti vezano uz otkup dionica Ine, dodavši da ne želi spekulirati o Ini ni bilo kojem drugom problemu. »U ovom trenutku i s koalicijskim partnerima treba imati jedinstven stav, a siguran sam da ćemo ga imati za dva tjedna«, rekao je Horvat



ZAGREB Darko Horvat, koji bi trebao preuzeti dužnost novog ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, očekuje na novoj dužnosti puno izazova i rješavanje barem nekih problema u gospodarskom resoru, uključujući i Agrokor, a prve korake predložit će zajedno sa premijerom nakon što se detaljno upozna sa situacijom u ministarstvu.


Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, rekao je da ga je malo iznenadio poziv na ministarsku dužnost i da očekuje puno izazova u resoru gospodarstva koje treba rješavati.


Od suradnika, rekao je, koji će se iskristalizirati u sljedećih desetak dana, očekuje da ga detaljno upoznaju sa situacijom u Ministarstvu. Nakon toga će, najavio je, zajedno s premijerom predložiti prve korake, a siguran je da će biti rezultata.


Ne želi spekulirati o Ini




Nije želio odgovoriti što misli napraviti vezano uz otkup dionica Ine, dodavši da ne želi spekulirati o Ini ni bilo kojem drugom problemu. »U ovom trenutku i s koalicijskim partnerima treba imati jedinstven stav, a siguran sam da ćemo ga imati za dva tjedna«, rekao je Horvat.


Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a potvrdio da će Darko Horvat biti predložen za ministra gospodarstva a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić za potpredsjednika Vlade.


»Nakon konzultacija odlučili smo da predložimo Hrvatskom saboru imenovanje Darka Horvata kao novog ministra gospodarstva poduzetništva i obrta, a ministar poljoprivrede bi uz tu svoju funkciju preuzeo i dužnost potpredsjednika vlade zaduženog za koordiniranje svih aspekata koji se odnose na gospodarstvo i strukturne reforme,« rekao je premijer.



Darko Horvat, koji je predložen za novog ministra gospodarstva, bio je HDZ-ov ministar poduzetništva i obrta od siječnja do listopada 2016. godine kada je predsjednik Vlade bio Tihomir Orešković, a prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. Rođen je 28. rujna 1970. godine u Čakovcu. Nakon završene srednje škole upisuje Fakultet za elektrotehniku, računarstvo i informatiku na Sveučilištu u Mariboru, na kojem je diplomirao 1996. godine.Godine 1996. zapošljava se u koprivničkoj HEP-Distribuciji gdje radi do 2006. . Direktorom HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., »Elektra« Čakovec imenovan je 1. srpnja 2006. godine.U siječnju 2006. godine upisuje poslijediplomski znanstveni studij za stjecanje akademskog stupnja magistra znanosti na zagrebačkom Fakultet elektrotehnike i računarstva.U razdoblju od 2008. do 2011. član je Upravnog vijeća Hrvatske agencije za malo gospodarstvo te Povjerenstva za off-set programe pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. U razdoblju od 2010. do 2011. predsjednik je Stručnog povjerenstva za praćenje redovne opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata.U razdoblju od 2010. do 2011. voditelj je Radne skupine imenovane za prilagodbu hrvatskog energetskog zakonodavstva III. energetskom paketu EU.Od 2009. do 2011. predsjednik je Nadzornog odbora HEP-a, a od 2009. do 2011. predsjednik je Nadzornog odbora Plinacro.Odlukom Vlade 2008. godine, imenovan je ravnateljem Uprave za obrt pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, a 2009. ravnateljem Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.Horvat 1. veljače 2012. godine, nakon sporazumnog raskida ugovora s Ministarstvom gospodarstva, odlazi u trgovačko društvo EnergyPlus d.o.o. iz Ludbrega gdje je član Uprave.Darko Horvat je potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a u Međimurskoj županiji.


Najavio je da će ovog s prijedlogom za imenovanjem i izglasavanjem povjerenja u Hrvatskom saboru novom ministru gospodarstva i novom potpredsjedniku Vlade, ministru poljoprivrede, ići ovog tjedna.


Plenković je također rekao da su Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a danas također raspravili preostale pripreme za izvještajni sabor HDZ-a u subotu, još jednom su prošli statut.


Dogovoreno je jednoglasno da je nacrt statuta nakon Središnjeg odbora i nekoliko uvrštenih sugestija prihvatljiv članovima Nacionalnog vijeća i Predsjedništva, kazao je. Očekuju još jednu raspravu na Središnjem odboru u četvrtak i potom raspravu i usvajanje novog modernog statuta na Općem saboru na koji će doći i prijatelji iz inozemstva, izjavio je Plenković.


Plenković: Lokacija na kojoj je sniman spot je slučajna


Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je medijske informacije po kojima je dio njegovog promidžbenog spota za izbornu kampanju sniman u odvjetničkom uredu Šavorić i partneri, a objasnio je da je to bilo na inicijativu agencije koja je tada vodila HDZ-u zakup medijskog prostora i snimanje dva predizborna spota.


Ta lokacija je bila sasvim slučajna, rekao je premijer novinarima, koji su ga također pitali je li znao gdje se snimao spot, kakva je priroda njegova odnosa sa Borisom Šavorićem i postoji li mogućnost da je on predložio neformalnoj skupini koja je radila lex Agrokor da se kozultiraju sa Šavorićem.


Za Šavorića je rekao da su približno ista generacija te da su išli u istu srednju školu, a potom i na fakultet, ali nisu neki bliski prijatelji.


Rekao je da je Šavorić, kao stručnjak koji se bavi korporativnim, stečajnim i trgovačkim pravom, bio pozvan da pomogne na zahtjev financijskih i ekonomskih stručnjaka. »Mislim da je u tome postupio u dobroj volji i tu nema posebne poveznice, on je tu išao pomoći sa svojim znanjem maksimalno, a budući da je ugledan odvjetnik, siguran sam da je pazio na svoj angažman u vezi bilo kojeg drugog slučaja«, rekao je premijer.


Upitan tko je koga zvao, Plenković je rekao da on osobno nije zvao nikoga, ali zna da su dva predstavnika u toj skupini bili delegirana od strane Mosta.


To je bila rana faza, ne kad se pristupilo izradi zakona o izvenrednoj upravi, nego kad se htjelo uz financijsku i ekonomsku analizu vidjeti pravne posljedice eventualnog stečaja kompanije i nekontroliranih stečaja u Agrokoru i s te strane mišljenje nekog tko je u struci priznat i tko ima iskustvo je moglo biti dobro došlo, objasnio je premijer.


Upitan za njegovu političku odgovornost vezano uz Agrokor, rekao je da je njegova odgovornost ta što je spriječena gospodarska i financijska katastrofa.


»Ako je bilo poteškoća u smislu brzine izrade zakona, kasnijoj provedbi i sve što može baciti sjenu na taj izrazito dobar proces, treba ispraviti«, rekao je premijer.


Napomenuo je da je minimalna vremenska procedura za pripremu zakona šest mjeseci, a oni to vrijeme nisu imali. Također je zaboravljena, dodao je, blokada računa i kriza koja je nastupala.


Zaključio je da su u datim okolnostima, u dobroj vjeri nastojali učiniti dobro i kad se gleda cijeli proces uvjeren je da će završiti nagodbom u okviru roka i da će ukupni efekti biti pozitivni.


Upitan strahuje li da mu na Saboru HDZ-a u subotu netko ne uputi poruku da stranka ne može biti talac jedne osobe, kao on svom prethodniku Tomislavu Karamarku 2016., rekao je »ne možemo sad copy paste,« ako i nešto bude, neka bude malo kreativnije. »Mi smo demokratska stranka i svatko može izraziti stajalište«, poručio je premijer.