Oglasio se i on

Marić brani Poreznu upravu: ‘Koliko je provedeno nadzora u Agrokoru? Ja to ne mogu znati’

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Nije moje da dajem naputak Poreznoj upravi da nešto čini ili ne daj Bože, ne čini. Zabrinjava me u današnjoj izjavi Grmoje da očito neki drugi misle da taj način postupanja nije adekvatan, dodao je



Ministar financija Zdravko Marić danas je prokomentirao optužbe “mostovca” Nikole Grmoje da u Agrokoru nije bilo poreznih nadzorna u proteklih deset godina, a ga da nije zatražio niti on osobno.


– Porezna uprava je jedinstvena i samostalna služba u okviru rada Ministarstva financija. Sve procedure su propisane zakonom, kao i to kako se netko nadzire. Što se tiče velikih poreznih obveznika kao što je Agrokor, imamo čak i poseban Odjel, a oni nadzor provode kontinuirano, rekao je Marić, koji nije htio odgovoriti na novinarsko pitanje znači li to da je u Agrokoru ipak bilo poreznog nadzora.


– Pitajte onoga koji je to iznio. Postoji nešto što se zove “institut porezne tajne”. No i dalje stojim iza Porezne uprave, mislim da kolege tamo rade pošteno i časno. Nijedan porezni obveznik nema preferencijalni status. Za sve vrijede iste procedure. No ako su neke informacije došle do kolege Grmoje, moguće je da je bilo individualnih propusta, rekao je u jednom trenutku.




Ponovio je ipak da ne zna koliko je bilo poreznih nadzora u Agrokoru.


– Nije moje da dajem naputak Poreznoj upravi da nešto čini ili ne daj Bože, ne čini. Zabrinjava me u današnjoj izjavi Grmoje da očito neki drugi misle da taj način postupanja nije adekvatan, dodao je.


Na pitanje misli li da je trebao odstupiti s mjesta ministra i spriječiti krizu Vlade odgovorio je;


– Koliko čujem zakazana je rasprava za srijedu. Izrečene su dosta teške optužbe i izrazito neutemeljene. Pobit ću ih sve i odbaciti, zaključio je Marić.


Sličnu je izjavu dala i Martina Dalić.


– Ja kao potpredsjednica Vlade ne mogu znati kada i koliko puta je negdje obavljen porezni nadzor. Kako to može znati gospodin Grmoja ili bilo tko iz Mosta? Mi iz HDZ-a se zalažemo za funkcioniranje sustava u skladu sa zakonom i načelima profesionalnosti. A iznošenje ovakvih zahtjeva pokazuje da postoje ljudi kojima je politizacija tijela kao što je Porezna uprava temeljni cilj, rekla je Dalić. optuživši Most da se zalaže za politizaciju institucija. 


Rekla je kako nema veze s Agrokorom i da je Todorića srela pet puta u životu.