Oporba uvjerena

Maras uzvraća Plenkoviću: Imamo 77 ruku, dovoljno za rušenje Marića

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Pokaže li se Marasova tvrdnja točnom, Hrvatski sabor će u četvrtak, za kada je najavljeno glasovanje o tome, srušiti ministra. To bi bio prvi put da je uspjela neka oporbena inicijativa za iskazivanjem nepovjerenja ministru



Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras uvjeravao je u srijedu, u raspravi o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, kako oporba ima 77 zastupničkih ruku za njegov opoziv, a premijera Andreja Plenkovića je pozvao da pokaže ima li dovoljno ruku za Vladu.


»Sedamdeset sedmero ljudi, toliko mi je kazalo da je za opoziv Marića. Show me the numbers! Mi imamo za opoziv, a vi nemate za Vladu«, poručio je Maras HDZ-u i premijeru, mašući listom papira sa saborske govornice.


Pokaže li se Marasova tvrdnja točnom, Hrvatski sabor će u četvrtak, za kada je najavljeno glasovanje o tome, srušiti ministra. To bi bio prvi put da je uspjela neka oporbena inicijativa za iskazivanjem nepovjerenja ministru.




Plenković ustrajan u obrani Marića


Premijer Plenković ustrajno je branio ministra Marića, čiji je opoziv zatražio SDP, a na oporbene prozivke da nema većinu u Saboru i da njegova Vlada ne postoji uzvratio je kako je oporba ta koja mora dokazati da ima 76 ruku za Marićevo rušenje.


Stojim iza integriteta ministra Marića, njegove stručnosti i rada, rekao je premijer oporbenim, ponajprije SDP-ovim zastupnicima, poručivši im da nisu pružili ni jedan dokaz koji bi ga uvjerio u suprotno.


Nakon brojnih replika, koje su ispunile dobar dio dana i zbog kojih još nisu progovorili predstavnici klubova zastupnika, sam Marić ističe da se nema čega sramiti u svom dosadašnjem poslu i poručuje da je na ponosan na svoj posao i rezultate.


Odbacio je oporbene tvrdnje da je potpisivao navodno upitna financijska izvješća Agrokora. U četiri godine, koliko sam bio u Agorkoru, stavio sam dva potpisa na dva papira – jedan na ugovor o radu, drugi na raskid tog ugovora, rekao je Marić.


Odbacio je, prije svih Mostove prozivke, da je kriv za pad Vlade Tihomira Oreškovića. Premijera Oreškovića izuzetno cijenim, ništa mu nisam radio iza leđa, ustvrdio je Marić.


Marić: Imam i kredit u komercijalnoj banci s nižom kamatom


Za svoj kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci, za koji SDP-ov Gordan Maras kaže da je povlašen i da mu je, zahvaljujući povoljnijoj kamati, uštedio 260.000 kuna, Marić tvrdi da je u skladu sa svim aktima banke i zakonima.


Nitko mi ništa nije poklonio, no trebali ste reći i da imam stambeni kredit u komercijalnoj banci, koji ima nižu kamatu od ove u HPB-u, uzratio je Marasu i pozvao ga da progovori o svom kreditu.


»Ministar Marić nije u stanju reći je li njegov potez dizanja kredita moralan. On nije u stanju reći je li marketizirao kredit i je li kamatna stopa u skladu s tržišnom, kao što su to radili zaposlenici u HPB-u«, poručivao je Maras.


Oporbi, koja ga je u više navrata prozivala da nema parlamentarnu većinu i da njegova Vlada praktično više ne postoji, premijer Plenković je poručio : »Pokažite vi meni brojke, tema je danas imate li vi 76 ruku protiv Marića«.


Žestoko je odgovorio SDP-ovu Željku Jovanoviću koji ga je zapitao postoji li razlika između onoga što je radio u utorak (dogovori o većini) i onoga zbog čega je nekadašnji SDP-ovac Željko Sabo završio u zatvoru.


Na što to mislite, recite konkretno, ako imate argument koji bi upućivao da sam radio nezakonito, recite, ja znam što sam radio – ništa što bi u primisli moglo biti nezakonito, uzvratio mu je Pleković koji je neposredno pred stanku, rukovavši se sa predsjednikom Sabora Božom Petrovim, napustio sabornicu radi Užeg kabineta Vlade.