Migracijska politika

‘Marakeški sporazum ne otvara vrata novim migrantima’: Šefica diplomacije otkrila detalje dokumenta

Hina

Reuters

Reuters



Marakeška deklaracija daje suvereno pravo svakoj državi da odredi svoju nacionalnu migracijsku politiku, zaštiti svoje granice i odluči koga će pustiti u svoju zemlju te jasno razlikuje zakonite i nezakonite migracije, rekla je u petak potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova na sjednici vlade. 


Marija Pejčinović Burić predstavila je na sjednici vlade izvješće o Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama.


Kazala je kako je Hrvatska pregovore o tekstu tog dokumenta na diplomatskoj razini vodila zajedno s 26 država članica EU-a te istaknula da je svim članicama Unije bilo jako važno da u dokument budu uključena određena temeljna načela što je u konačnici i učinjeno.




»Globalni kompakt nije međunarodni sporazum i nije pravno obvezujući dokument te se sukladno tome ne potpisuje. To je katalog mjera koji potiče suradnju država po pitanjima regularnih migracija«, još je jednom naglasila šefica hrvatske diplomacije.


»Države suvereno odlučuju koje će mjere primijeniti i to sukladno nacionalnom zakonodavstvu i već postojećim međunarodno-pravnim obvezama. Svaka država i dalje suvereno odlučuje o nacionalnoj politici prema migracijama i boravku stranaca na svom državnom području i odnosi se isključivo regularne migracije«, kazala je.


Ne otvaraju se vrata novim migrantima


Dodala je da će se konferencija u Marakešu održati 10. i 11. prosinca na ministarskoj razini i pozdravila odluku da Hrvatsku predstavlja ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


Božinović je rekao da nijedna država ne može sama riješiti niti sama rješavati problem migracija jer je riječ o globalnom problemu koji se ne može ignorirati.


»Ovaj dokument ne otvara vrata novim migrantima«, istaknuo je dodavši da svaki pokušaj na međunarodnoj razini da se pritisak migracija ublaži zaslužuje pažnju.


»Migracije se ne mogu rješavati na bilo čijim granicama, one se mogu riješiti, bolje rečeno ublažiti, jedino suradnjom između država i otklanjanjem uzroka na njihovom izvorištu a o tome također Kompakt govori.»


Vlada je primila na znanje izvješće ministrice Pejčinović Burić i uputit će ga na znanje u Hrvatski sabor zajedno s prijevodom Globalnog kompakta.