Zagrebački slučaj

Mala Elena napokon upisana u školu: ‘Vjerovala sam institucijama…’

P. N.

Htjeli su odgovornost prebaciti na mene - objasnila je Elenina majka /  Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Htjeli su odgovornost prebaciti na mene - objasnila je Elenina majka / Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Već nekoliko godina imamo program i redovito dobijemo rješenje. Ovo rješenje nam je donijela mama djevojčice kada je priredba već počela. No, čim smo dobili rješenje, upisali smo dijete - izjavio je ravnatelj Milivoj Magar



Djevojčica s posebnim potrebama iz Zagreba koja je došla u ponedjeljak na prvi dan škole kako bi saznala da ipak nije upisana u školu sada je napokon na nastavi, piše portal 24sata. 


– Već nekoliko godina imamo program i redovito dobijemo rješenje. Ovo rješenje nam je donijela mama djevojčice kada je priredba već počela. No, čim smo dobili rješenje, upisali smo dijete – izjavio je ravnatelj Milivoj Magar.


Ravnatelj je istaknuo i kako program za djecu s posebnim potrebama postoji te da nitko nije pogriješio. 




– Sustav je takav kakav je, takve stvarčice se događaju – objasnio je i dodao da je djevojčica mogla biti upisana i pet minuta prije priredbe, prenosi portal 24 sata.


Majka djevojčice Elene ipak odgovornost prebacuje na Gradski ured. 


– Rješenje nam je došlo u petak popodne, mi smo s njime došli u školu, a tamo nitko nije znao da je upisana. Htjeli su odgovornost prebaciti na mene – objasnila je.


Ističe kako je mogla doći i ranije u školu “zlu ne trebalo”, ali da je vjerovala instituciji, odnosno Gradskom uredu u kojemu su joj rekli da će oni kontaktirati škola pa ona ne treba. 


Još uvijek vjerujem institucijama pa nisam provjeravala


 


– Još uvijek vjerujem institucijama, a oni nisu obavijestili školu da dobivaju novog učenika. Na kraj pameti mi nije bilo da provjeravam što su mi rekli – kazala je.


Njezina kćer danas je na nastavi i upisana je u školu. Prema riječima brižne majke, razred u kojem je Elena je prekrasan, a učiteljica “pršti pozitivnom energijom”.


Roditelji će u suradnji sa školom pokušati za Elenu i njezinog starijeg brata dobiti i asistenta za rad na nastavi. 


Reagirala i ministrica 


Podsjetimo, majka djevojčice s posebnim potrebama napisala je pismo u kojem nije krila tugu, bijes i razočarenje takvih ishodom u ponedjeljak. Na to je reagirala i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. 


Iznimno me ražalostilo vidjeti pismo majke male Elene i smatram takvu praksu potpuno nedopustivom. Odmah smo kontaktirali Grad Zagreb koji je nadležan za ta pitanja kako bi se situacija što prije riješila te sam ponudila pomoć Gradskom uredu za obrazovanje, napisala je ministrica na Facebooku u utorak.


prvašići, Elena, djevojčica Elena,