Međunarodna suradnja

Mađarski, poljski i njemački policajci u Dalmaciji tijekom turističke sezone

Hina

Foto ilustracija

Foto ilustracija

Njihova je zadaća pomagati hrvatskoj policiji, posebice kad je riječ o komunikaciji i suradnji s mađarskim i poljskim turistima, prevenciji kaznenih djela i prekršaja te o poboljšanju sigurnosti prometa, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare načelnik zadarske Policijske uprave Anton Dražina



Dvanaestu godinu zaredom u sklopu projekta “Sigurna turistička sezona”, uz hrvatske policajce, u dalmatinskim gradovima red će čuvati i njihovi kolege iz inozemstva.


Projekt “Sigurna turistička sezona” počeo je prije 12 godina u Zadarskoj županiji, kada su u ljetnim mjesecima zadarskim policajcima došli pomoći mađarski kolege. Do kraja kolovoza na području zadarske Policijske uprave radit će troje poljskih i četvero mađarskih policajaca te jedan policajac iz Njemačke.


Njihova je zadaća pomagati hrvatskoj policiji, posebice kad je riječ o komunikaciji i suradnji s mađarskim i poljskim turistima, prevenciji kaznenih djela i prekršaja te o poboljšanju sigurnosti prometa, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare načelnik zadarske Policijske uprave Anton Dražina.




Prilikom predstavljanja stranih policijskih službenika, na konferenciji su bili i mađarski konzul u Hrvatskoj Bela Gardos te zamjenik poljskog konzula u našoj zemlji Bartosz Marcinkowski.


Mađarski konzul Bela Gardos rekao je kako je ponosan što je Mađarska bila prva zemlja koja je poslala svoje policajce u Hrvatsku, a ovogodišnja suradnja nastavak je višegodišnje uspješne policijske suradnje između hrvatske i mađarske policije.


Zamjenik konzula Republike Poljske Bartosz Marcinkowski istaknuo je da u Hrvatskoj svake godine boravi sve više poljskih državljana te da ih je lani bilo oko milijun.


U prvom terminu od 1. do 31. srpnja u Zadru će boraviti mađarski policijski službenici Janos David i Molnar Batond. Tijekom srpnja i kolovoza na zadarskom području boravit će poljski policijski službenici Andrzej Arent, Robert Piasecki te policijska službenica Edyta Stola-Gryta. Prilikom predstavljanja, strani policajci izrazili su veliko zadovoljstvo, ali i čast što u Zadru imaju priliku obnašati službu, a kolega iz Njemačke, policijski službenik Jerko Rezo iznenadio je sve kad se novinarima obratio na tečnom hrvatskom jeziku.


Nakon konferencije poljski, mađarski i njemački policajci prošetali su se u društvu zadarskih kolega i novinara Poluotokom, gdje su se već prvog dana susreli sa sunarodnjacima.


Da bi boravak stranim turistima u Zadru bio što bezbrižniji, policija je u suradnji sa Zadarskom županijom tiskala letke sa savjetima za što sigurniji boravak, a ove godine letci su tiskani i na jezicima gostiju iz Azije – japanskome, kineskome i korejskome.