Rastoranska atrakcija

Macola očajan jer mu žele uzeti medvjede: Molim vas nemojte… Napravit ću im hotel s pet zvjezdica

P. N.

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Zakonom o zaštiti životinja zabranjuje držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima. Ova odredba zakona vrijedi od početka tekuće godine.



Lički ugostitelj Željko Orešković zvani Macola nije dobro primio vijest da je Državni inspektorat naveo kako će mu uzeti medvjede koji su već godinama zaštoitni znak njegovog restorana u Korenici i premjestiti ih u sklonište Udruige Velebit Kuterevo. Novinarima 24 sata rekao je da o tome još uvijek nema službenih saznanja i da nikakav dopis nije dobio.


– Napravit ću medvjedima hotel s pet zvjezdica, napravit ću što god što god treba. Neka mi nabroje koje uvjete trebam ispuniti i to ću napraviti. Oni su sa mnom jako dugo…, rekao je Macola, dodajući da je sve što zna o inicijativi koja je potekla od Prijatelja životinja, udruge koja je tražila da mu se oduzmu medvjedi, zna samo iz medija. Inspekcije mu, rekao je, dolaze svake godine i uvijek je, tvrdi, od njih tražio da mu propišu uvjete potrebne kako bi registrirao ZOO park.


– Medvjedi su dobro zbrinuti i uvjeti su dobri. Mene nitko nije nazvao. Ja sam zahtjev za otvaranje zoološkog vrta već podnio te su mi rekli da će Ministarstvo poljoprivrede osnovati komisiju koja će izaći na teren i reći što treba napraviti, a što ne. Nakon toga bi mi napisali što trebam napraviti da otvorim zoološki i to bih napravio. Pa ne želim ja njima loše, rekao je novinarima Macola.




Bilo bi mu, kaže, jako žao da mu oduzmu medvjede, ali ako nadležne institucije tako odrede – on neće imat kud, nego će poslušati.


U svojoj prijavi Prijatelji životinja, podsjetimo, naveli su da su medvjedi zartvoreni na frekventnome mjestu, u prostoru ograđenom žicom, uz prašnjavu cestu te da su izloženi svim vremenskim uvjetima, odnosno patnji i stresu zbog neprirodnog okruženja, buke prometa i navale turista…


Zakonom o zaštiti životinja zabranjuje držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima. Ova odredba zakona vrijedi od početka tekuće godine.