Tiskovna konferencija

MUP povećava koeficijente za 7655 policajaca, stiže im i nova odjeća i obuća

Hina

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Ministarstvo unutarnjih poslova od sljedeće godine trebalo bi povećati koeficijente za 7655 policajaca kako bi njihove plaće doveli u balans s ostalim uniformiranim službama, a također bi uskoro trebala biti nabavljena obuća, odjeća i oprema koja nedostaje policiji, rekao je u utorak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sastanka sa sindikatima u MUP-u



ZAGREB Ministarstvo unutarnjih poslova od sljedeće godine trebalo bi povećati koeficijente za 7655 policajaca kako bi njihove plaće doveli u balans s ostalim uniformiranim službama, a također bi uskoro trebala biti nabavljena obuća, odjeća i oprema koja nedostaje policiji, rekao je u utorak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sastanka sa sindikatima u MUP-u.


»Naš pristup je jasan – da sindikate vidimo kao partnere jer imamo isti cilj, a to je poboljšanje radnih uvjeta policijskih službenika u MUP-u«, rekao je Božinović na konferenciji za novinare nakon što je sa sindikalnim predstavnicima razgovarao o plaćama i opremi.


Božinović je rekao da je na početku mandata bio nemalo iznenađen kad je uočio da policajci imaju manji koeficijent od ostalih uniformiranih djelatnosti kao što su pravosudna policija, carina i vojska.




Zbog toga, dodao je, već neko vrijeme u suradnji sa sindikatima rade na tome kako dovesti te odnose u balans, u što je uključeno i Ministarstvo financija.


Ministar je rekao da su donijeli odluku da se koeficijent poveća za 7655 policajaca, a u postojećoj fazi okrenuli su se ljudima koji su na svakodnevno na terenu i koji rade u svim vremenskim uvjetima.


Najmlađi policijski službenik, rekao je ministar, neće imati plaću manju od 5000 kuna.


Sredstva za tu namjeru osigurali su preraspodjelom unutar MUP-a čime su iznašli nešto više od 41 milijuna kuna. No, ministar kaže kako zbog toga nikome u sustavu neće biti oduzeto od plaće.


Božinović je također rekao da će u 2018. naći rješenje za povrat ukinutih prava više i visoke spreme, za što moraju iznaći dodatnih 17 milijuna kuna.


»Rukovodili smo se činjenicom da od ukupnog broja svih policijskih službenika značajni dio njih radi u otežanim uvjetima, a to su temeljena, specijalna i interventna policija«, rekao je ministar.


Kad je riječ o nedostatnoj opremljenosti policije, zbog čega su se ranije žalili sindikati, ministar je rekao da je zbog raznih okolnosti dosad ostvareno tek 51 posto realizacija javnih nabava.  


Božinović je rekao da će još ovog mjeseca riješiti pitanje obuće, dok su za izradu jakni odabrana dvojica dobavljača koji bi vrlo brzo trebali isporučiti oko 2500 vjetronepropusnih jakni.


»Prioritet ministarstva je da se sa novim stručnim suradnicima uspješno provedu neuspjeli postupci javnih nabava zbog čega su izvršene promjene unutar sustava«, rekao je ministar, dodavši da će se u sljedećih 60 dana intenzivirati postupci ugovaranja i realizacije nabave.


Ministar kaže kako je jednako važna i nabavka balističke opreme, zaštitne odjeće, dijelova odore i tehnike za potrebe granične policije i kriminalističkih istraživanja. Također se razmatra uvođenje nove puške domaće proizvodnje.


U ovih nekoliko mjeseci su, kazao je, riješili i pitanje vozila pa će do kraja godine MUP imati više od 900 ophodnih vozila s policijskim obilježjima, 1400 osobnih vozila, 400 motora, 170 kombi vozila za privođenje.


Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da će policija spremno dočekati 1. prosinca, kada se počinju primjenjivati nove odredbe Zakona o kaznenom postupku koje predviđaju snimanje razgovora sa osumnjičenicima.


Milina kaže da je pokrenut postupak nabave 110 setova kako bi 1. prosinca mogli raditi temeljem novih odredbi, a s Državnim odvjetništvom je dogovoreno da im u slučaju potrebe stave na raspolaganje svoju opremu i prostor. » Smatramo da neće biti potrebe, ali to je dogovorena kao rezervna mogućnost«, rekao je.


Na konferenciji su bili i predstavnici sindikata koji su rekli da su zadovoljni sastankom.


Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske rekao je da su dogovorili da kreću u realizaciju poboljšanja materijalnih i tehničkih uvjeta zaposlenika u MUP-u. »To će ići sukcesivno i očekujem da ćemo taj dogovor sprovesti jer znamo da je policajac ogledalo države«, rekao je Jagić.


Zdravko Lončar iz Nezavisnoga sindikata MUP-a kazao je da su zadovoljni što MUP sluša što se događa na terenu. »Kad je bila kriza vraćali smo se unatrag, sad je vrijeme da krenemo naprijed«, rekao je Lončar. Platforma s koje polaze sindikati pokazuje da bi osnovna policijska plaća morala biti prosječna plaća u gospodarstvu. »Još nismo tu ali smo s ovim pomakom vrlo blizu«, rekao je.


Boris Pleše iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika uvjeren je da će sastanak biti početak kvalitetne suradnje ne samo što se tiče plaća i opreme nego i drugih pitanja.