Nepravomoćna presuda

MULJAŽA S LEASINGOM Riječaninu jednogodišnji zatvor zbog prijevare s automobilom

Mateo Sardelin

Majetić nije plaćao rate leasinga za kiu sportage / arhiva NL

Majetić nije plaćao rate leasinga za kiu sportage / arhiva NL

Majetić je u kolovozu 2011. godine od Vale preuzeo automobil kia sportage zajedno s otplatom leasinga, no dug prema OTP Leasingu nije nikad platio



Božo Majetić, 56-godišnjak iz Rijeke, nepravomoćno je osuđen na pulskom Općinskom sudu na jednogodišnji zatvor zbog kaznenog djela prijevare iz kolovoza 2011. godine u Puli. Majetić je proglašen krivim jer je 23. kolovoza 2011. godine s namjerom da se neosnovano imovinski okoristi, tražio od Roberta Vale da mu preda automobil kia sportage i ustupi otplatu leasinga za navedeni automobil. Obećao mu je da će uredno plaćati obveze prema OTP Leasingu koje nastanu nakon navedenog datuma iako to očito nije imao namjere.


Vale je, uvjeren da će Majetić podmirivati dogovorene uvjete, s njim sklopio ugovor o preuzimanju ostatka otplate leasinga za to vozilo u kojem je navedeni dug iznosio oko 23 tisuće švicarskih franaka. Majetiću je predao vozilo, no prema OTP Leasingu je plaćen novčani iznos od tek 22 tisuće kuna, a niti je automobil vraćen leasing kući. Na taj je način na štetu Roberta Vale pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 60 tisuća kuna.


Sud je oštećenika Vale u cijelosti uputio na parnicu s postavljenim imovinskopravnim zahtjevom. Temeljem rješenja suda Majetiću je određeno podmirenje troškova kaznenog postupka u iznosu od 1.500 kuna, po pravomoćnosti presude, dok će sud o ostalim troškovima odlučiti zasebnim rješenjem.