Za stolom u rujnu

MOGUĆE TUŽBE: Sindikati će tražiti veće putne troškove, ali i jubilarne nagrade iz 2013. godine

Gabrijela Galić

Rezanja putnih troškova dogovorena su 2012. zbog štednje, a jubilarne nagrade nisu isplaćene državnim službenicima i namještenicima s 5, 15, 25 i 35 godina neprekidne službe



ZAGREB Sindikati državnih i javnih službi polako se pripremaju za pregovore o kolektivnim ugovorima koji bi trebali započeti već u rujnu. Za državne službe situacija je jasna, odnosno utvrđena je njihova reprezentativnost, a Vlada je formirala svoj pregovarački tim.


Javne službe, pak, još čekaju rješenje Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti. I državne i javne službe zasigurno će na predstojećim pregovorima otvoriti neka pitanja koja se povlače zadnje četiri godine. Naime, u pregovorima koji su za Temeljni kolektivni ugovor u javnim službama (TKU) te Kolektivni ugovor u državnim službama vođeni 2012. godine teškom mukom su dogovorena rezanja putnih troškova. To je jedno od pitanja s kojima se dio sindikata javnih službi nije pomirio i pokušat će rješenja poboljšati s aktualnom administracijom. S druge strane, državne službe bi mogle zatražiti »vraćanje duga« dijelu službenika i namještenika koji su u 2013. godini ostali bez jubilarnih nagrada.


Te godine jubilarne nagrade nisu isplaćene državnim službenicima i namještenicima s pet, 15, 25 i 35 godina neprekidne službe. Naime, sindikati su pod pritiscima Vlade za uštedama pristali na takvo rješenje ugovorivši pritom da za sve ostale osnovica za izračun jubilarne nagrade umjesto 1.800 kuna iznosi 900 kuna. Naknadno je s javnim službama dogovorena niža osnovica – 500 kuna – i njena isplata za sve jubilarce. Državne službe su jednako rješenje ugradile dodatkom kolektivnom ugovoru u prosincu 2013. godine.




U međuvremenu se priča zakomplicirala, jer su sindikati temeljem važećih granskih kolektivnih ugovora sudski zatražili isplatu povoljnijeg prava – 1.800 kuna osnovice jubilarke. Sudovi su potvrdili da radnici trebaju koristiti povoljnije pravo te je Vlada u lipnju 2015. postigla sporazum sa sindikatima pa je zakinutim jubilarcima isplaćena razlika. No, u državnim službama je ostao problem dijela službenika i namještenika. Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih službenika i namještenika, je ministarstvu rada ukazao na problem, ali i mogućnost da dio zaposlenih tuži državu.


»Skrećem pozornost da su državni službenici i namještenici s navršenih 5, 15, 25 i 35 godina neprekinutog staža činjenicu da su do 10. prosinca 2013. godine bili »preskočeni« pri isplati jubilarne nagrade doživjeli kako nepravdu i diskriminaciju koja se ne može opravdati situacijom u državnom proračunu«, navodi Kuhar i to stoga jer je jubilarnu nagradu dobila osoba s primjerice 30 godina staža, ali i ne osoba koja ima pet godina duži staž u službi.


Osim etičkog, navodi on, postoji i pravni problem jer se u dodatku KU-u navodi da se pravo na isplatu jubilarne nagrade neće primjenjivati samo za službenike, što znači da su je namještenici trebali dobiti. Zakinuti namještenici tako bi mogli tužiti poslodavca. Kuhar predlaže da se problem riješi sporazumom koji bi osigurao isplatu te naknade svima koji su bez nje ostali u 2013. – i službenicima i namještenicima. Time bi se izbjegle i eventualne tužbe dijela zaposlenih.