Izvješće

MALA ZEMLJA ZA VELIKA MULJANJA Evo što je GONG sve zabilježio oko ovogodišnjih lokalnih izbora

Jasmin Klarić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Najveća zamjerka GONG-a odnosi se na Metković gdje je broj birača nabujao dvostruko više od broja glasova kojima je pobijedio HDZ, što pokazuje kako se manipulira izbornim rezultatima 



ZAGREB Kako nazvati zemlju u kojoj se na vlast može doći uz pomoć sljedećih kreativnih postupaka: masovnim prijavljivanjem prebivališta svojih birača pred izbore, korištenjem komunalnih redara ili PR službi gradova ili županija u vlastitoj kampanji ili sprdanjem s pravilima i Državnim izbornim povjerenstvom na način da u ime troška svoje (rastrošne) kampanje prijaviš – nula kuna?


Možda – Hrvatska.


Jer, upravo su navedeni primjeri osnovne zamjerke koje GONG iznosi u svom izvještaju o lokalnim izborima u Hrvatskoj. Sve navedeno – i još mnogo toga – dogodilo se dakle u svibnju i lipnju ove godine dok su se birale vlasti u jedinicama lokalne samouprave i to na izborima koji su, generalno, dobili pozitivnu ocjenu.


U skladu sa zakonom 




Vjerojatno najzanimljiviji primjer utjecaja neobičnih predizbornih aktivnosti na izborne rezultate je Grad Metković. Naime, u vrijeme mandata ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića došlo je do smanjivanja broja birača u tom gradu jer je policija odjavljivala fiktivna prebivališta. Na parlamentarnim izborima u rujnu prošle godine broj birača je, kako navodi GONG u svom izvještaju, bio 13.433. Pola godine kasnije, međutim, na lokalnim izborima održanim mjesec dana nakon naprasne Orepićeve smjene, broj se birača povećao za 248.


Malo?


HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Dalibor Milan je u drugom krugu pobijedio Mostovu Katarinu Ujdur za 130 glasova. »Ovaj primjer pokazuje način na koji se administrativno ‘u skladu sa Zakonom’ može manipulirati izbornim rezultatima i iskriviti stvarnu volju birača«, zaključuje se u izvještaju GONG-a.


Kao poseban problem istaknuta je i nemogućnost Državnog izbornog povjerenstva, da unatoč jasnim pravilima o financiranju izbornih kampanja, doista istražuje pojedine sumnjive slučajeve financiranja kampanje ili provjeri točnost financijskih izvješća.


Tako obveza o transparentom financiranju ostaje tek mrtvo slovo na papiru, s kojim su se neki kandidati, poput Željka Keruma u Splitu ili Milana Bandića u Zagrebu, otvoreno izrugivali prijavljujući da su za kampanju potrošili – nula kuna. Kerum je i ovdje bio »jači«, jer je on nula kuna prijavio za oba kruga, dok se Bandić zadržao samo na prvom, a za drugi je prijavio trošak od 208 tisuća kuna.


Odluka suda 


GONG ističe kako je zaprimao dojave da su se u nekim sredinama komunalni redari angažirali u kampanji za svog šefa koji je ujedno bio i kandidat na izborima (primjerice, u Općini Vir), kako su se potpisi za kandidature skupljali u bolnicama i školama (Zagreb) i kako su službe za odnose s javnošću čitavih gradova i županija odrađivale posao za svog šefa (Bjelovarsko-bilogorska županija i opet Vir).


Jednu odluku, međutim, GONG ističe kao skandaloznu. Radi se o presudi Ustavnog suda koji je, kako kažu, priznao valjanost kandidature listi birača nositelja Ivana Gotovca iz Kaštela. »Dozvoljavanjem kandidature listi koja je potpise podrške prikupila na obrascu s prethodnih izbora, Ustavni sud je doveo sve ostale liste u nejednak položaj i time povećao rizik da se predstojeće izbore ne može proglasiti ni zakonitima ni poštenima. Odluka Ustavnog suda konkretno je poslala poruku da svi koji se žele kandidirati na budućim izborima, bilo predsjedničkim, parlamentarnim ili nekim drugima, već sada mogu početi skupljati potpise na starim obrascima što je presedan u ustavnopravnoj praksi te ruglo demokracije i izbornog procesa«, zaključuju u GONG-u.


U Splitu nije bilo krađe


S obzirom na to da je velik broj nevažećih listića u drugom krugu izbora u Splitu (9,46 posto u odnosu na uobičajenih manje od tri posto) izazivao sumnje i GONG je zatražio uvid u glasačke listiće u tom gradu. I zaključio, slično kao i izborno povjerenstvo, da se radilo o izražavanju građanskog prosvjeda, odnosno nezadovoljstva dvojicom kandidata koji su ušli u drugi krug (Andro Krstulović Opara i Željko Kerum).


»Listići su najvećim dijelom bili iskrižani, išarani, ispisani iskazima nezadovoljstva ili uvredama upućenima jednome ili obojici kandidata, ispisani riječju PONIŠTENO ili iscrtani raznim crtežima ili su pak na njima kao (nepostojeći) treći izbor dopisivana različita imena, od stvarnih osoba do fiktivnih likova«, kaže se u izvješću GONG-a, te zaključuje kako »osnova za sumnju u autentičnost rezultata splitskih gradonačelničkih izbora ne postoji«.


Preporuke za budućnost


GONG navodi i niz preporuka za koje smatra da bi mogle unaprijediti zborni proces, te konstatira kako se, nažalost, njihov najveći dio ponavlja već 15 godina. Opća preporuka je da se objedine svi zakoni o izborima u jedinstveni izborni zakonik, što bi dovelo do jednostavnije organizacije i provedbe izbora. »Potrebno je u potpunosti istražiti, procesuirati i sankcionirati poznate i kao i sve eventualne buduće slučajeve pritiska i ucjenjivanja birača, kupovine glasova, zlouporabe lokalnih resursa za kampanju te kršenja izborne šutnje«, sugerira GONG.


Od ostalih mjera izdvajamo nekoliko zanimljivih:


– potpuna profesionalizacija DIP-a;


– zabrana imenovanja člana biračkog odbora koji je u rodbinskoj vezi s kandidatom na izborima;


– revizija pravila o medijskom praćenju izbornih kampanja s naglaskom na osiguravanje uredničke slobode i odgovornosti;


– zabraniti županima, gradonačelnicima i načelnicima općina istovremeno obavljanje dužnosti saborskih zastupnika;


– jačati kapacitete DIP-a u pogledu nadzora nad financiranjem kampanja i stranaka;


– posebno pratiti nadzor zloupotrebe javnih resursa u kampanji i troškova oglašavanja te inzistirati na reakciji nadležnih institucija na vrijeme – dakle tijekom same kampanje.