Slovenska televizija

Lustig: Tuđman je zaplakao zbog sudbine Židova

Hina

Snimio Denis Lovrović / NL arhiva

Snimio Denis Lovrović / NL arhiva

»U jednom me trenutku Tuđman uhvatio za ruku i vidio sam da plače. Pomislio sam da ne može biti loš čovjek netko tko plače nad sudbinom tih ljudi«, kazao je Lustig. Lustig je dosta kritično govorio o nespremnosti vlasti u Hrvatskoj da se govori o sudbini Židova u doba NDH, o nemogućnosti da se snimi film o događajima iz Drugog svjetskog rata i o današnjem stanju spomenika u Jasenovcu



LJUBLJANA Proslavljeni producent Branko Lustig rekao je u razgovoru za Slovensku televiziju da je upoznao prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i kako smatra da ne može biti loš čovjek koji plače nad sudbinom Židova prikazanom u filmu »Schindlerova lista« o holokaustu koji je Lustig producirao.


Lustig, koji je organizator nedavnog filmskog festivala tolerancije u Ljubljani, tom je prigodom za Slovensku televiziju dosta kritično govorio o nespremnosti vlasti u Hrvatskoj da se govori o sudbini Židova u doba NDH, o nemogućnosti da se snimi film o događajima iz Drugog svjetskog rata i o današnjem stanju spomenika u Jasenovcu.


Ispričao je i svoj prvi susret s Tuđmanom 1994., s kojim se poslije često susretao pa su postali i dobri poznanici, iako ne baš i prijatelji.




Upoznali su se na zagrebačkoj premijeri »Schindlerove liste« 1994., a u kinodvorani sjedili su u istom redu, jedan do drugoga, prisjetio se proslavljeni holivudski producent.


»U jednom me trenutku Tuđman uhvatio za ruku i vidio sam da plače. Pomislio sam da ne može biti loš čovjek netko tko plače nad sudbinom tih ljudi«, kazao je Lustig.


Lustig je za Slovensku televiziju ispričao kako je kao mali dječak uspio preživjeti više njemačkih logora, među ostalim i Auschwitz. U tome su mu pomogli snalažljivost, odlučna volja da preživi i optimizam da će biti bolje, što ga nikad u životu nije napuštalo. Taj optimizam zadržao je i danas i ustraje na tome da živi u Hrvatskoj unatoč svim trenutačnim teškoćama te zemlje.